Jan Fingerland: Trump velikášský i velkolepý

22. květen 2017

Jestli Donald Trump něco umí, pak je to překvapovat. Naposledy během návštěvy Saúdské Arábie, první zastávky jeho první prezidentské cesty. Je možné, že se jeho řeč stane důležitou kapitolou americké zahraniční politiky.

Už sama volba Saúdské Arábie coby vůbec první navštívené země překvapila. A to bez ohledu na nevybírané výroky, kterých se Trump dopouštěl vůči této zemi a na adresu islámu obecně ještě poměrně nedávno. Nakonec se v Rijádu setkal nejen s králem Salmánem, ale také zástupci šesti zemí Arabského poloostrova a poté i představiteli 50 muslimských zemí.

Vyvrcholením pobytu byl nepochybně Trumpův nedělní projev o islámu a terorismu. Jeho autorem je překvapivě prezidentův jedenatřicetiletý poradce Stephen Miller, o němž se předpokládá, že stál za nedávným pokusem dočasně zcela znemožnit vstup rodákům z šesti muslimských zemí.

Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie

Vznešení a nebezpeční

Trumpova řeč byla pozoruhodnou směsí podivných ústupků hostitelům a skutečné velkoleposti. Hostitelskou zemi a jejího panovníka označil za velkolepé a vznešené. Od Američanů prý muslimům přinesl vzkaz přátelství, naděje a lásky. Chválil kulturní a náboženské dědictví Blízkého východu, mluvil o bohu, dobru a zlu.

Mnohem zajímavější byla jeho opakovaná ujištění, že jeho cílem není vnucovat americký způsob života jiným, místo toho chce spolupracovat. To byla jedna z mnoha narážek na velký projev Baracka Obamy v roce 2009 v Káhiře – adresovaný také muslimům. Trump ví, že (někteří) Arabové se cítili americkou reakcí na Arabské jaro a také na íránskou politiku v regionu zrazeni. Trump nechce šířit demokracii a lidská práva, ale utužit vztahy se státy, které zůstaly stabilní.

Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie

Neméně pozoruhodná byla pasáž, v níž se Trump od Obamy ve skutečnosti zas tolik nevzdálil. Na chvíli přerušil velebný tón a velmi zapáleně vyzýval muslimy, aby se sami postavili radikalismu a terorismu a vyhnali extremisty ze svých řad a ze svých svatyní. A to nejen v zájmu Ameriky, ale i muslimů samotných. A jaksi mimochodem zmínil výhody věcí, jako je rovnost mezi muži a ženami.

Íránci, kteří byli označeni za hlavní zdroj terorismu v oblasti, se pak v určité míře oprávněně vysmívali tomu, že Trump o tom mluvil v Saúdské Arábii, která je sama v řadě ohledů zdrojem radikalismu a extremismu v široké oblasti. Trumpovi jde však o to, aby Saúdy udržel na americké straně, nepokračoval v další destabilizaci oblasti a podkopávání spojenců.

Pravda ale je, že extremismus šířící se z některých arabských zemí koření v tamních společenských a intelektuálních podmínkách. Není jasné, zda jsou tamní režimy připraveny transformovat se natolik zásadně, aby se to změnilo.

Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie

Velké dohody

Důležitou stránkou Trumpovy návštěvy byly obchodní dohody – a americký prezident domů skutečně poveze smlouvy za stovky miliard dolarů. Když nic jiného, může mu to pomoci vyvážit vnitropolitické tlaky, kterým nyní čelí. Ke stejnému účelu může posloužit jiný aspekt jeho snahy, totiž jeho nová role mírotvorce a mezinárodně uznávaného státníka.

Tuto roli si bude chtít vyzkoušet i v Izraeli, kam v noci z neděle na pondělí přelétl. Izrael je pro Spojené státy v řadě ohledů nejspolehlivější lokální spojenec, ale také velký problém. Arabové od Trumpa očekávají, že se nějak zasadí o vyřešení palestinské otázky. A americký prezident se netají tím, že se pokusí o jakýsi průlom, i za cenu nátlaku na účastníky konfliktu.

Izraelská vláda tedy Trumpa očekávala v nemalém napětí, zejména ohledně jeho případných požadavků na izraelské ústupky – a některé ve snaze ukázat, že oni nejsou součástí problému, raději preventivně provedli sami. Podobné obavy mají ruku v ruce s nimi představitelé Palestinské samosprávy, kterou také navštíví, včetně Betléma.

Také Izraelci a Palestinci si všimli, že Trumpovy činy a výroky jsou mnohdy poněkud podivné a jaksi přehnané – a přesto je často schopen dosáhnout svého.

Spustit audio