Jan Jůn: Brexitáři si po Obamových londýnských výrocích "lízají rány"

25. duben 2016

I když se čekalo, že americký prezident Barack Obama pronese během právě ukončené třídenní návštěvy Londýna něco na podporu premiéra Camerona a jeho kampaně za setrvání Británie v Evropské unii, nikdo nečekal tolik úderů proti Brexitu.

Nejen v rozhovoru pro deník The Daily Telegraph, ale i na společné tiskové konferenci s britským premiérem po jednáních o dalším postupu proti tzv. Islámskému státu v Sýrii, Iráku a Libyi, ale nakonec i v rozhovoru pro BBC, se prostě americký prezident nijak neomezoval na zdvořilosti.

Jako reprezentant země svázané s Británii tzv. "speciálním přátelstvím" nejdříve ve zmíněném deníku prohlásil, že členství Británie v unii "neumenšuje, ale umocňuje britský vliv ve světě" a dodal: "Desetitisíce Američanů spočívajících na hřbitovech Evropy jsou tichými svědky toho, jak provázány jsou naše prosperita a bezpečnost.''

Vyzdvihnul pak skutečnost, že spolupráce s Amerikou, od sdílení výsledků práce zpravodajských služeb a boje proti terorismu, až po obchod jsou mnohem efektivnější, když jsou sdíleny s celou Evropou.

Čtěte také

Na článek nešťastně zareagoval londýnský primátor a známý bavič Boris Johnson obviněním Obamy, že odstranil bustu Winstona Churchilla z Bílého domu, neboť nemá v oblibě Británii za její bývalé impérium, jehož představitelem Churchill byl a je to zjevně kvůli Obamovým kořenům v africké Keňi.

To ale "klaun" Boris přehnal a byl za urážlivé "rasistické" podtóny, kritizován z mnoha stran, včetně Churchillova vnuka, sira Nicholase Soamese i opozičních předáků, jako důkaz, že zdaleka nemá na to, aby se stal premiérem po Cameronovi, což je údajně jeho cílem v případě vítězství Brexitářů v referendu.

Londýnský primátor a známý bavič Boris Johnson obvinil Obamu, že odstranil bustu Winstona Churchilla z Bílého domu, neboť nemá v oblibě Británii za její bývalé impérium

Obama nepřímo odpověděl na tiskové konferenci po výroku, že po Brexitu by se co do bezcelní dohody s Amerikou Británie ocitla na konci fronty žadatelů, neboť velký společný trh unie má přednost. Na jeden z dotazů pak s úsměvem dodal, že bustu Churchilla má na čelném místě v soukromé části kanceláře, neboť jej má velmi rád.

Obama pak ještě jednou Brexit zkritizoval v rozhovoru pro televizi a rozhlas BBC, kdy řekl, že transatlantická dohoda o obchodu s unií by mohla být hotova do konce roku, i když ratifikace nějaký čas potrvá a že na Británii by se po Brexitu mohlo dostat někdy za pět, možná za deset let, neboť by nebyla už tak globálně důležitá.

Čtěte také

Brexitáři se pak začali mezi sebou hádat o vhodnosti Borisova útoku a museli navíc přiznat, že po Brexitu by Britové do unie potřebovali víza.

Obama se svou ženou v Londýně také den po královniných devadesátinách poobědval s královnou a princem Filipem, který předtím svezl oba páry džípem, povečeřel pak s manželi Cambridgeovými, tedy Williamem a Kate, kteří mu za přítomnosti Williamova bratra Harryho představili synka George, zahrál si golf s premiérem a pohovořil ke studentům o důležitosti idealismu pro reformy společnosti.

Williamem a Kate Cambridgeovi představili Obamovi synka George

V pondělí měl pak jednat v Hannoveru s německou kancléřkou Merkelovou a pak i s vůdci Francie, Británie a Itálie. Kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová mezitím vzkázala, že je také pro setrvání Británie v Evropské unii, což završilo pro Brexitáře opravdu velmi zlý týden.

autor: jj
Spustit audio