Jan Jůn: Brexitové hádání labouristů a imigrační statistiky

26. srpen 2016

Letošní okurková sezóna se v Británii nekoná a v týdnu před obvyklým dnem volna příští pondělí se pod horkým sluncem děje nějak více než obvykle.

Pozornost Britů si nyní vyžádal i jinak nepříliš zajímavý souboj o předsednictví britské labouristické strany mezi nynějším vůdcem Jeremym Corbynem a poslancem Owenem Smithem z Walesu. Nepříliš zajímavý, neboť se odpůrci v mnoha bodech vůbec neliší.

Dokonce i britská elektronická média z něj však nyní přenášejí nejzajímavější momenty. Oživení zájmu se dostavilo se Smithovým slibem, že když bude zvolen vůdcem strany, bude požadovat, aby výsledek jednání o podmínkách brexitu s Evropskou unií byl schválen či odmítnut hlasováním parlamentu či druhým referendem.

Neboť prý nevíme, jak dobré pro Británii bude to, co se podaří vyjednat. Dokonce se nechal i slyšet, že článek 50 by nemusel být vůbec aktivován.

V situaci, kdy nejvyšší soud dal za pravdu Corbynovým odpůrcům a rozhodl, že 130 tisíc "příznivců strany", kteří se rekrutovali z ultralevicové části politického spektra a trockistických kruhů v poslední době a hodlali svůj ultralevicový idol podpořit hlasováním, to nebudou moci učinit, se zdálo, že Smith začíná mít šance.

Corbyn si totiž přivodil nepříjemný vlastní gól, když seděl na zemi v poloprázdném vlaku a natáčel šot o nutnosti znárodnit železnice provozující přecpané vlaky. Bezpečnostní kamera však zachytila, jak Corbyn poté další dvě hodiny seděl na jednom z prázdných míst, a tak kritikové si smlsli.

Bez imigrantů to nejde

Owen Smith chce, aby výsledek jednání o podmínkách brexitu s EU byl schválen či odmítnut hlasováním parlamentu či druhým referendem

Ne, že by však Smith měl mnoho šancí, neboť strana už čítá přes půl milionu nových, většinou ultralevicových členů, zatímco v roce 2014 jich měla jen 190 tisíc, a tak Corbyn má stále zjevné šance souboj vyhrát, neb má hlasovat 640 tisíc členů a příznivců, i když pak zextrémizovaná strana propadne v parlamentních volbách.

Mezitím nové statistiky naznačují, že Skotsko by po odtržení od Británie těžko hospodářsky prosperovalo, neb jeho deficit - hlavně kvůli nízké ceně ropy už dosáhl 9 a půl procenta HDP, s čímž by jej navíc Evropská unie jen těžko přijímala.

Londýnskou vládu Theresy Mayové, která Skotsko dotuje, ovšem trápí dál imigrace a migrace. Zahajuje proto akci na omezení přistěhovalectví ze zemí mimo EU omezením studentských víz a univerzity si budou muset hledat zdroj příjmů jinde než školné tisíců zahraničních studentů. Vládní rozhodnost přišla spolu se statistikami, které jsou opravdu pozoruhodné.

Zatímco pozornost brexitářů byla upřena na migranty a imigranty z unie, ukázalo se že nejvíce jich přicházelo z Indie. Nyní konečně Poláci s 830 tisíci předstihli loni Indy s osmi stovkami tisíc v Británii usazených osob, když za minulý rok přišlo 327 tisíc nových imigrantů.

Z toho tedy 150 tisíc ze zemí mimo unii a 180 tisíc z unie. Nyní se už rodí téměř třetina dětí rodinám narozeným mimo Británii.

Poláci se ovšem hájí, že jich 92 procent pracuje a platí daně a experti tvrdí, že bez imigrantů by zkolabovalo třeba britské zdravotnictví či stavebnictví, což se zdá být pravda a vláda zjevně neví, co dělat.

autor: jj
Spustit audio