Jan Jůn: Británie dnes očekávala narození princátka

22. červenec 2013

Británie se dnes od šesté hodiny ranní, kdy vévoda a vévodkyně z Cambridge -- tedy vnuk britské královny Alžběty II. William a jeho žena, zvaná všeobecně Kate – přijeli automobilem do porodnice, dohadovala, zda to bude už dnes, kdy se narodí napjatě očekávané královské děťátko.

Narození by bylo potvrzeno královskými porodníky a pak, po oznámení královně, zveřejněno tradiční vývěskou na zvláštním stojanu, hned za mřížemi oplocení královského sídla, Buckinghamského paláce. Budoucí král či královna Británie a celé řady dalších zemí Britského společenství národů a nyní tedy třetí v pořadí na trůn – po dědečkovi Charlesovi a tatínkovi Williamovi – byli médii očekáváni už zhruba týden.

Vypadalo to však, že porod začal teprve dnes, během nejteplejšího londýnského odpoledne od roku 2006, za 32-stupňového vedra, v Lindově křídle známé nemocnice Panny Marie ve čtvrti Paddingon, kde byl před léty objeven penicilín. Nemocnice je obležena po celou řadu dní novináři a fotografy z celého světa, kteří si během čekání toho vedra ,užili‘ až, až a člověku je líto i policistů a stovek obyčejných Britů, často s vlajkami, kteří táboří na protějším chodníku, aby malého prince či princeznu, uvítali.

Narození malého princátka má být přivítáno 41 výstřely z děl královské jízdy v parku sv. Jakuba, vedle Buckinghamského paláce a dalšími 62 výstřely z děl od hradu Tower a upřímným veselím mnoha Britů. Jak známo, královská rodina se díky obětavé královně Alžbětě, která přes pokročilý věk stále ,,slouží národu‘‘ a nehodlá ani v 85 odejít do důchodu i mladické neotřelosti páru vévodů z Cambridge - zjevně i díky vzpomínkám na Williamovu matku, zemřelou princeznu Dianu - nyní těší velké popularitě. Není tedy také divu, že v řadě měst a vesnic se obyvatelé chystají uspořádat veselice na počest malého princátka.

Jak známo, evropské královské rody devíti království z 28 členských zemí Evropské unie jsou všelijak přes staletí spřízněny, a tak má prý nový britský princ či princezna mít – stejně jako královna Alžběta II – i kapku české krve. Oba rodiče se po narození děťátka uchýlí do soukromí Kensingtonského paláce a William si má vybrat dva týdny ,,otcovské dovolené‘‘ coby pilot jednotky vojenských vrtulníkových záchranářů v Severním Walesu – kterou, mimochodem, kdysi pomáhal zakládat a vedl i náš bývalý velitel slavné československé 310. stíhací perutě Královského letectva za Druhé světové války, Jiří Hartman.

Britská monarchie by tedy měla po narození princátka mít o kontinuitu postaráno a Britové budou mít co slavit – což je, za situace jen velmi pomalého oživení z dlouhé hospodářské krize, vítaným zpestřením ostrovní každodennosti.

autor: jj
Spustit audio