Jan Jůn: Británie přijme více běženců, ale otevření Evropy „nic nevyřeší“

4. září 2015

Britský premiér Cameron byl kritizován v Berlíně, Bruselu i doma za zdrženlivost vůči přijímání běženců a nyní jich přijme více, má ale asi pravdu, že otevření Evropy problém nevyřeší.

"Británie má morální zodpovědnost pomoci uprchlíkům, jak činila během svých dějin. Poskytovali jsme jim útočiště a budeme tak činit i nadále," prohlásil v pátek v poledne britský premiér David Cameron v Lisabonu po jednáních s Portugalci.

Dodal, že Británie je druhým největším dárcem humanitární pomoci uprchlíkům v Sýrii, Libanonu a Jordánsku ve výši více než 900 milionů liber a poskytla vodu, potraviny, léky a přístřeší milionům z nich. Řekl dále, že žádná evropská země neudělala více a nebýt oné britské pomoci, byla by nynější vlna běženců mnohem větší a že Britové už přijali 5000 Syřanů a budou v tom pokračovat.

Prohlášení následuje po středečním podobném ujištění na pozadí incidentu v Calais, kde nápor běženců opět překonal ploty, lehli si na koleje do tunelu do Británie a zdrželi o půl dne dopravu. Tehdy ale zdůraznil, že situaci vyřeší nastolení míru a stability v oné části světa a nikoli přijímání dalších a dalších běženců a později přiznal, že jej zveřejnění snímků mrtvých dětí, jako otce velmi rozesmutnilo.

Čtěte také

Mnohým se ovšem Cameronův postoj nezdá dost vstřícný. Mluvčí německé kancléřky Merkelové dokonce pohrozil, že odmítavý postoj by mohl uškodit britským snahám v jednáních o reformy unie, neboť Německo chce přijmout 800 000 běženců, což podle mnohých - prý i Camerona - příval běženců a operace pašeráckých gangů v Asii i Africe jen posiluje.

Mezitím vyzvala vládu k přijetí většího počtu běženců kandidátka na vůdce labouristů Yvette Cooper a podobnou petici nyní podepsalo už 330 000 osob.

Uprchlík v Calais

Statistiky však ukazují, že Británie už má 13,5 procenta v zahraničí narozených obyvatel, zatímco Německo jen 10 procent. Navíc, za rok do června přijala ze 26 000 žádostí o azyl už 11 600 osob, z toho oněch 5 000 Syřanů.

Cameron ovšem má podle deníku The Telegraph po návratu ze Španělska a Portugalska, které sdílejí jeho stanoviska, oznámit, že Británie tisíce azylantů příjme nikoli z řad těch ilegálně pochodujících Evropou a hromadících se v Calais, či směřujících do Německa, ale přímo ze syrských uprchlických táborů v Jordánsku, bez ekonomických migrantů odjinud.

Čtěte také

Cameron dobře ví, že z exodu čtyř milionů Syřanů do okolí - a mnozí směřují právě do Evropské unie - se jistě těší tzv. Islámský stát i Asadův syrský režim. A bez zničení obou zjevně mír nebude. Jak je však známo, Evropa i bohaté arabské státy dosud postrádaly odvahu a i Cameron svolení sněmovny k bombardování Islámského státu v Sýrii přece odložil.

Nápor běženců překonal ploty, lehli si na koleje do tunelu do Británie a zdrželi o půl dne dopravu

Až do nynější běženecké vlny, rozdmýchávané pašeráky lidí, k tomu tedy Evropu nic nenutilo a stupňující se ruská a íránská podpora Asadovu režimu ji přímo odrazovala.

Evropa je ovšem rozdělena, jak hlásaly titulky britských deníků a neví co dál. Na jedné straně Britové, Španělé, Portugalci a celá střední a východní Evropa, na druhé Němci, pár dalších a Brusel. Doufat tedy v nějakou společnou akci unie po summitu ministrů bez vůdců za deset dní je asi dost naivní.

autor: jj
Spustit audio