Jan Jůn: Britové jdou ve čtvrtek volit místní a zemské zastupitele

4. květen 2016

Britové jdou ve čtvrtek volit nová zemská shromáždění ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku, dále pak londýnského primátora a jeho radu a v Anglii také 2800 radních 124 místních samospráv, další čtyři primátory a starosty, a také zástupce pro dohled nad policií v jednotlivých hrabstvích.

Labouristé by měli mít za druhé kadence konzervativců dobré šance, ale skandál ohledně antisemitských výroků jejich představitelů jim prý ubere mezi stovkou a 150 radními, což by byl nejhorší výsledek za posledních 30 let.

V etnicky různorodém Londýně má však jejich kandidát Sadiq Khan, právník a bývalý první muslimský ministr labouristické vlády, který antisemitské výroky kolegů odsoudil, dobré šance proti synu miliardáře Goldsmitha a poslance z Richmondu.

Odhalení existence antisemitských proudů v labouristické straně potvrdilo, že tyto nepřijatelné názory nejsou jen doménou ultrapravicových stran ale i ultralevicového křídla této strany.

Čtěte také

Po výrocích poslankyně za stejně etnicky různorodý Bradford Naz Shahové, že židovské obyvatelstvo Izraele by mělo být vystěhováno do Ameriky, což podpořil slovy, že Hitler byl sionista, než začal Židy likvidovat, bývalý londýnský primátor Ken Livingstone, vypukla ve straně panika.

Poslankyni i bývalému primátorovi Londýna a dávnému vládci nakonec zrušené Rady Velkého Londýna, nazývanému "Rudý Ken", kterého nynější ideologicky spřízněný vůdce strany Jeremy Corbyn jmenoval svým poradcem, bylo po naléhání poslanců strany pozastaveno členství. Přispěla k tomu i Livingstonova veřejná hádka s labouristickým poslancem Johnem Mannem, který jej před kamerami BBC obvinil z omlouvání zločinů nacistů.

V etnicky různorodém Londýně má kandidát Sadiq Khan, právník a bývalý první muslimský ministr labouristické vlády, dobré šance

Vzápětí se ozvala řada židovských dárců do labouristické kasy s tím, že zastavují straně podporu a Andy Burnham, umírněný člen Corbynova stínového kabinetu, prohlásil, že strana měla už dávno reagovat na nařčení labouristických radních a poslanců z antisemitismu.

Poslankyně Shahová se už třikrát omluvila, ale Livingstone prohlásil, že se bude před stranickou komisí hájit knihou amerického marxistického historika Lenniho Brennera, který tvrdil, že nacisté zprvu spolupracovali se sionisty.

Čtěte také

Čtyři desítky labouristických poslanců, včetně pěti členů stínového kabinetu, mezitím následovaly Andyho Burnhama, požadují vyloučení Livingstona ze strany a kritizují Corbyna z příliš pomalé a vlažné reakce na antisemitské výlevy obou představitelů strany i údajně celé řady dalších v poslední době.

Corbyn prý má sám "máslo na hlavě", jelikož nazval v minulosti teroristické skupiny Hamas a Hizballáh "přáteli", za což se po středečních výzvách premiéra ve sněmovně téměř omluvil. Tvrdí však také, že stranické šetření pod vedením Shami Chakrabarti z organizace Liberty zatím odkrylo jen velmi malou skupinku antisemitů a že strana určitě neztratí v místních volbách žádná křesla.

Kandidát na starostu Londýna Zac Goldsmith, syn miliardáře a poslance z Richmondu

Pokud je ovšem ztratí, bude to předzvěstí dlouho očekávané revolty umírněných labouristů proti Corbynovi po červnovém referendu. A bude to pravděpodobně revolta velmi rozhněvaných poslanců.

autor: jj
Spustit audio