Jan Jůn: Britové oslavili 75. výročí Hitlerovy rezignace na invazi

22. září 2015

Před 75. lety utrpěla 15. září nacistická Luftwaffe nejtěžší porážku tzv. bitvy o Británii, když se ze čtyř stovek bombardérů provázených ochranou stíhačů vrátilo po mohutném náletu na Londýn a okolí jen málo z nich.

Před náletem se německý vůdce Adolf Hitler údajně domníval, že Královské letectvo je poraženo a mele z posledního, a že tedy bude moci uskutečnit tzv. „Operaci Seelöwe“, nebo-li námořní invazi a okupaci Británie. Po něm prý vzhledem k utrpěným ztrátám rozhodl operaci odložit na neurčito.

Britští stíhači a jejich bojoví druzi – Poláci, Novozélanďané, Kanaďané a Čechoslováci a v menší míře i letci z dalších spojeneckých zemí – totiž vyvinuli takové úsilí při obraně země, že nacisté nemohli uvěřit, jak je možné, že Královské letectvo je stále tak silné.

Britský premiér Winston Churchill ovšem tehdy na otázku velitelům letectva, kolik že je perutí v rezervě, dostal odpověď, že žádné.

Zoufalé vzepětí k odporu ovšem zafungovalo coby ukázka síly, bitva o Británii se začala chýlit ke konci a nacisté změnili taktiku, přestali ničit základny letectva a začali tzv. Blitz – bombardování měst a zejména Londýna – a to i v noci.

Čtěte také

Jak jsme už vzpomínali, 88 československých stíhačů ve dvou našich stíhacích perutích (310. a 312.) plus naše 311. bombardovací peruť a také větší či menší skupiny našich letců v britských perutích vedly jen v bitvě o Británii k 72 jistým a 16 pravděpodobným sestřelům nepřátelských letadel, plus k 14 poškozením – a k vysokému ocenění našich letců, kterých v roce 1940 po bojích a porážce Francie přešlo do Británie přes devět stovek.

V uplynulém týdnu Britové vzpomínali za účasti poslední skupiny veteránů uvedeného výročí hned dvakrát – v den výročí v katedrále sv. Pavla a v neděli ve Westminsterském opatství, po čemž následoval přelet letounů Spitfire a Hurricane, veteránů bitvy.

Jeremy Corbyn

Úterní vzpomínka měla nepříjemnou dohru pro nového ultralevicového vůdce labouristů Jeremyho Corbyna, který byl zachycen kamerami televize, že nezpívá národní hymnu „Bože chraň královnu“, což kritizoval labouristický kandidát na primátora Londýna Saddiq Khan i veteráni bitvy.

Prý ale Corbyn „stál v tiché úctě“ – je totiž republikán a navíc ateista.

Vše patřičně rozmázly britské deníky a Corbyn musel rezignovat z ultralevicové organizace Stop the War Coalition, kterou kdysi vedl, a navíc říci, že při oficiálních příležitostech bude hymnu zpívat.

Čtěte také

Pak ovšem zapomněl několik částí projevu na sjezdu odborářů a jeho stínový ministr obrany Benn vyjevil, že s ním nesouhlasí co do jednostranného nukleárního odzbrojení.

Více z Corbynovy plánované politické strategie, včetně znovuznárodnění železnic, prý přinese sjezd strany příští neděli. Není divu, že jen 17 % Britů dotázaných v nejnovějším průzkumu věří, že se Corbyn může stát premiérem.

autor: jj
Spustit audio