Jan Jůn: Britové uctili oběti teroru a budou útočit na IS v Sýrii

3. červenec 2015

Celá Británie pod vedením královny Alžběty II., prince Filipa a premiéra Camerona, lidí v ulicích a na náměstích a také hráčů a diváků tenisového turnaje ve Wimbledonu - se v páteční poledne zastavila.

Uctila tak minutou ticha a vlajkami na půl žerdi památku třiceti spoluobčanů a osmi dalších obětí teroristického útoku v Tunisku před týdnem.

Množství Britů tak učinilo i na pláži v Tunisku, odkud se, na vzdor teroristům, odmítli vrátit domů, zatímco pozůstatky posledních obětí přiveze letectvo v sobotu.

Mezitím ve čtvrtek začala poslanecká sněmovna projednávat rozšíření současných, dříve schválených leteckých útoků britského letectva na pozice tzv. Islámského státu v Iráku, také na jejich soustředění v Sýrii, jako to už činí další státy mezinárodní koalice, například Amerika a Jordánsko.

Čtěte také

Prozatimní vůdkyně opozičních labouristů Harmanová naznačila, že její strana tentokrát, na rozdíl od dřívějšího hlasování, návrh podpoří, neboť nejde o letecké útoky proti syrskému režimu prezidenta Assada - jakkoli potřísněnému krví vlastních spoluobčanů - ale o zničení teroristické organizace ohrožující celý svět.

Je potěšitelné, že po úvodním projevu ministra obrany Fallona se první hodiny debaty ve sněmovně, přenášené televizí BBC v přímém přenosu, vyznačovaly nejen výraznou podporou návrhu, ale i věcností, uvážlivostí a absencí zbytečných emocí, včetně dodatků, že by se mělo také nyní útočit na soustředění skupin hlásících se k tzv. Islámskému státu v Libyi, které prý vycvičily i útočníka z Tuniska.

Hráči a diváci tenisového turnaje ve Wimbledonu si uctili minutou ticha oběti teroristického útoku v Tunisku

Pokud útoky sněmovna schválí, bude to signálem větší rozhodnosti britského státu napomoci vymýcení terorismu a možností útoků na domácí půdě. Unavená veřejnost to jistě uvítá.

Mezitím vypukl spor o to, jak vlastně extrémisty IS nazývat, poté co se 120 poslanců připojilo k výzvě premiéra Camerona, aby BBC přestala používat termín "Islámský stát" - neboť soustředění teroristů v Sýrii a Iráku není ani islámský útvar, ani stát - a užívala arabské "Daéš", které prý je výstižnější.

Čtěte také

Předseda sněmovny Chris Grayling k tomu prohlásil, že BBC nemůže být více nestranná, než byla za války ohledně nacistů, což bylo reakcí na dopis lorda Halla, generálního ředitele BBC deníku The Times, ve kterém napsal, že "používání názvu "Daéš" by mohlo vzbudit dojem, že BBC straní nepřátelům Islámského státu" a že bude raději používat termín "Skupina Islámský stát".

Sto dvacet poslanců připojilo k výzvě premiéra Camerona, aby BBC přestala používat termín "Islámský stát"

Jeho mluvčí pak dodal, že všichni i tak vědí, co je Islámský stat zač a jiná média název také používají.

Spor je ovšem poněkud zbytečný, neb média mají své vlastní styly a instrukce a nikdo jim nebrání užívat všechny zmíněné názvy, třeba na přeskáčku.

autor: jj
Spustit audio