Jan Jůn: Britský boj s terorismem pokračuje pomalu a s problémy

23. září 2016

Tento týden byl v Londýně poznamenán soudním řízením se skupinou teroristů u nejvyššího kriminálního soudu Old Bailey, což potvrdilo napětí, pod jakým pracují bezpečnostní složky.

Skupina byla zatčena 27. srpna a obviněna před deseti dny z přípravy teroristického útoku. Čtyř členná skupina místních mužů ve věku od 24 do 37 let, tedy Ali, Hussain, Rahman, Azíz - a nejmenovaný pátý 18letý člen, který byl propuštěn - pochází z Birminghamu a Stoke-on-Trent. Média hlásila, že při zatčení asistoval armádní výbušninový tým a několik ulic bylo evakuováno.

V den obvinění čtveřice byli v Londýně zatčeni dva bratři a jeden z nich obviněn z přípravy pumového útoku, inspirovaného tzv. Islámským státem a druhý z financování terorismu a neinformování o přípravě teroristického činu.

Vrchní velitel londýnské policie Bernard Hogan-Howe k situaci poznamenal, že zatčení pro přípravu teroristických útoků přibývá a dosud se jim podařilo předcházet, otázkou však je kdy, nikoli zda, se takový útok někomu podaří provést.

Situace tedy zůstává napjatá, stále platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení, který zní "útok je velmi pravděpodobný" a není divu, že premiérka Mayová chce prý podepsat spolupráci s Europolem i přes odpor brexitářů.

Sebevražedná tolerance evropské civilizace

Logo

Aby vše nebylo jednoduché, mezitím přišly zprávy z Paříže o zatčení pěti militantních muslimek, obviněných z přípravy pumového útoku na katedrálu Notre Dame, z nichž jedna se měla vdát za teroristu, který předtím doslova zařízl ve francouzském kostele stařičkého kněze a britští experti museli prozradit, že je do toho zapletená britská občanka.

Jedná se o 49letou Sally Jonesovou, bývalou členku punkové hudební skupiny, která po indoktrinaci odešla do tzv. Islámského státu v Sýrii na konci roku 2013 i s nyní jedenáctiletým synem, aby se vdala za bojovníka Junaida Hussaina, bývalého hackera z Birminghamu, zabitého pak při leteckém útoku.

Jonesová, která si říká Umm Hussain al-Britania je známa jako "bílá vdova", pomáhala indoktrinovat mladé Britky do služeb teroristů a přinutila synka zabít jednoho z rukojmí střelou do hlavy při natáčení propagandistického videa.

Nyní prý trénuje mladé ženy pro teroristické útoky v Evropě coby velitelka tzv. brigády al-Awlakiho v Rakkce a je podezřívána z vytrénování oné pětice žen z Paříže.

Jedním z hlavních indoktrinátorů desítek teroristů v Británii byl ovšem po mnoho let nenávistný 49letý muslimský kazatel Andžem Choudary, který jako právník unikal spravedlnosti až do neopatrného podepsání přísahy věrnosti tzv. Islámskému státu. Nyní si konečně s komplicem, 33letým Mizanurem Rahmanem, odpykává trest pět a půl roku v izolační vazbě, aby nemohl podněcovat spoluvězně.

To je velmi malý trest, zejména když přímo inspiroval teroristické útoky, problémem však navíc je, že podle britských předpisů může být "pro dobré chování" už za dva roky propuštěn a pokračovat tak v nenávistné indoktrinaci. Bezbřehá tolerance evropské civilizace je zjevně opravdu sebevražedná.

autor: jj
Spustit audio