Jan Jůn: Britský vstřícný krok před summitem EU?

21. listopad 2017

Lze s potěšením zaznamenat, že přestože Britové se dál tvrdě dohadují ohledně brexitu a hádání o zahrnutí unijních zákonů do britského právního kodexu vstoupilo do parlamentu, stačili ještě zaznamenat a patřičně oslavit pondělní „platinové“, tedy 70. výročí svatby královny Alžběty II. a prince Filipa.

Fotografie usmívajícího se královského páru zdobila většinu titulních stran pondělních deníků a hodně pozornosti výročí věnují i elektronická média, včetně filmové oslavy oněch mnoha desítek let televizí BBC, neboť 70 let manželství je určitě potvrzením trvalosti svazku, a to i v královské rodině. Takže je určitě na místě páru blahopřát i když rostou obavy o to, co bude dál, až se jeden z páru devadesátníků odebere na věčnost.

Brexit ovšem zatlačily z prvních stran deníků do pozadí také podivné zprávy ze Zimbabwe, kde se nedařilo odsunout od vlády po téměř čtyřech desetiletích nyní chřadnoucího diktátora prezidenta Mugabeho i když existuje nebezpečí, že jej nahradí bývalý exterminátor 20 tisíc obyvatel Matabelelandu.

Jelikož Zimbabwe byla kdysi jednou z významných a úspěšných britských kolonií a nyní už nějaký čas bankrotuje, není divu, že osud země s mnoha společnými zvyklostmi Brity velice zajímá.

Sedmdesát let manželství je potvrzením trvalosti svazku a to i v královské rodině

Není se však třeba bát, že by se zapomínalo na brexit, který jeden z jeho odpůrců označil za nejhorší politickou a hospodářskou katastrofu země od poslední války. Hádání o brexitu pokračuje dál a premiérka Mayová jednala s ministry o možnostech rozhýbání jednání s Evropskou unií.

Rozvod a pokračování vztahu po rozvodu

Experti se domnívají, že v zájmu překonání mrtvého bodu přišla s návrhem zvýšit finanční vyrovnání, poté co její plán uzákonit odchod z unie k datu 29. března 2019 je odsouzen k nezdaru kvůli odporu desítek jejích vlastních poslanců. Někteří totiž tvrdí, že kdyby se jednání protáhla, musela by Británie odejít i bez dohody a bez přechodného období a to je nepředstavitelné.

Jak je ovšem známo, ze tří bodů prvního kola jednání s unií je vidět mírný pokrok pouze v otázce ochrany občanů a shoda ohledně financí by byla vítaná. Co se týče sumy odhadované na zhruba 40 miliard, nebude zveřejněna až do summitu unie v prosinci, ale v pátek jí premiérka má v Bruselu sdělit předsedovi Evropské rady Tuskovi.

Britská premiérka Theresa Mayová

S navýšením prý souhlasí i diumvirát Boris Johnson a Michael Gove, kteří prý Mayovou dopisem drze žádali o přípravu na „tvrdý brexit“ bez dohody a vzbudili tak údajně hněv vyjednávače Davise.

Irský premiér Vardakar mezitím výstižně označil dosavadní britský přístup k jednání jako snahu o rozvod a zároveň okamžité další pokračování intimního vztahu ihned po rozvodu (což britský postoj vystihuje asi stejně jako snaha sníst dort a zároveň si jej ponechat).

Zároveň požádal Británii o písemnou záruku neobnovení hranice na irském ostrově, což je bezprecedentní a není vůbec jasné, zda na to Mayová přistoupí. Její vstřícný krok ohledně financí by však zadrhnutá jednání s unií určitě odblokoval.

autor: jj
Spustit audio