Jan Jůn: Britští stoupenci unie se probudili

22. únor 2017

Vývoj posledních dní v Británii jen potvrzuje pravidlo, že každá akce vyvolává reakci. Po zprávách o tom, že šest desítek nejmilitantnějších zastánců úplného odchodu Británie z Evropské unie, zorganizovaných v tzv. European Research Group - vyvíjí účinný nátlak na vládu a na formování veřejného mínění směrem ke „tvrdému“ brexitu, se zas v posledních dnech ozvali přívrženci setrvání v unii.

Začalo to pátečním projevem bývalého premiéra Blaira v Londýně v rámci aktivizace stoupenců setrvání v unii nebo tzv. „měkkého brexitu“, sdružených v organizaci s názvem Otevřená Británie, téměř v předvečer pondělního začátku projednávání návrhu zákona o aktivaci článku 50 o odchodu z unie sněmovnou lordů.

Blair v podstatě výmluvně zopakoval argumenty skupiny sdružující poslance ze všech politických stran, která tvrdí, že Britové sice v referendu schválili těsným výsledkem odchod z unie, ale neměli dostatek informací o značných nevýhodách tohoto kroku.

Navíc nebylo řečeno, do jaké míry má poté Británie s unií spolupracovat, zda tedy hospodářsky výhodným členstvím v jednotném trhu či celní unii, nebo jen „tvrdým brexitem“ na bázi Světové obchodní organizace, čili se značně nevýhodnými cly a tarify, které by jistě vyřadily ze hry mnoho britských firem.

Protest vejde do dějin

Blair vyzval Brity, aby povstali a hlasitě vyjádřili své výhrady, neboť debata o „nejvýznamnějším rozhodnutí od 2. světové války“ nesmí být umlčena „křikem a nátlakem brexitářů a pravicových médií na vládu Theresy Mayové, požadujících tvrdý odchod z unie za „každou cenu“ a neschopností labouristů pod vedením Jeremyho Corbyna.“

Tony Blair

Blairovo vystoupení vyvolalo hlasitý odpor brexitářů v čele s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, který vyzval Brity, aby povstali a vypnuli televizi, když se tam Blair objeví se svou „povýšeneckou kampaní, ponižující voliče“, neboť Blair svým „spektáklem selhání v případě irácké války i návrhu na přijetí eura dokázal, že je mimo a nyní znevažuje inteligenci spoluobčanů.“

Pondělní zahájení debaty o článku 50 ve sněmovně lordů však přineslo otevřený dopis skupiny Otevřená Británie v deníku The Times, výzývající k pozměnění návrhu zákona. Signatáři, včetně poslanců a významného dárce financí konzervativní straně, požadují, aby v případě nevýhodného výsledku vyjednávání s EU měl parlament možnost - nikoli, jak chce brexitáři tlačená vláda, tedy odejít jednostranně a bez dohody - ale vyslat vládu jít opět vyjednávat či prostě ponechat zemi v unii. Stejně tak požadují doložku o ochraně migrantů z unie, nyní pracujících v Británii.

Nadějné je, že stejné návrhy už podala řada lordů i přes hrozby brexitářů, že nevolená komora, kde vláda nemá většinu, bude rozpuštěna. Lze se tedy domnívat, že pozměňovací návrhy projdou, i když je dolní sněmovna neschválí a lordům ještě před 7. březnem vrátí. Ti nakonec zjevně ustoupí, ale protest alespoň vejde do dějin. Co ale pak řeknou voliči na už nyní rostoucí problémy i potíže během vyjednávání, nemůžeme nyní předvídat.

autor: jj
Spustit audio