Jan Jůn: Cameronův evropský týden

29. květen 2015

Neobvykle rušný evropský týden britského premiéra Camerona skončil páteční snídaní s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou ve Varšavě a hned na to obědem v Berlíně s kancléřkou Merkelovou - poté, co ve čtvrtek Cameron obědval s premiérem Markem Ruttem v Haagu a večeřel v Paříži s prezidentem Hollandem.

A to ještě neletěl do Kodaně, kde měl snídat s Británii nakloněnou premiérkou Thoerning-Schmidtovou, avšak místní doplňovací volby plán změnily.

"Evropský"' týden britského premiéra však začal významně už v pondělí v jeho venkovské rezidenci Chequers, kde na večeři hostil předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, což prý je mělo "udobřit"', poté, co Cameron nebyl při volbě "šéfa unie"' pro jeho kandidaturu a k onomu udobření údajně v pondělí opravdu došlo.

Výjimkou z Cameronova evropského programu vlastně bylo jen úterý, neboť středeční dopolední slavnostní zahájení parlamentu královnou také obsahovalo důležité zmínky o Evropské unii, tedy o onom plánovaném referendu o setrvání či vystoupení Británie z ní a odpolední a večerní debata ve sněmovně se týkala stejné problematiky.

Čtěte také

Navíc byl během parlamentního projednávání zveřejněn návrh otázky pro ono referendum, která by měla znít: "Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie?", což zní jaksi více pozitivně než negativně, neb kampaň se bude tedy vést za "Ano".

Stejně pozitivně se nyní vyjadřuje i Cameron. Ve smyslu, že Britové požadují jen pár reforem unie, které považují za důležité i v zájmu ostatních zemí a pak budou hlasovat pro setrvání v ní, neb už nyní je jich prý unii více nakloněno než dříve.

David Cameron, Ewa Kopaczová

To se podle všeho snažil britský premiér sdělit všem představitelům, se kterými jednal tento týden a prý to ještě stihne osobně vysvětlit i všem ostatním vůdcům členských zemí osmadvacítky do summitu v polovině června.

Podle expertů se Cameron setkal s podporou pro reformy v Holandsku a s respektem v Paříži.

Čtěte také

Co se týče Varšavy, premiérka Kopaczová se nechala slyšet, že její zemi záleží na tom, aby Británie v unii zůstala a sdílí názory Londýna v otázkách bezpečnosti, jednotného trhu unie i zvyšování její konkurenceschopnosti ve světě.

Co se pak týče migrace, téměř milion Poláků pracujících jako gastarbeiteři v Británii je pro Camerona problémem, ale pro Polsko přínosem, neb posílají peníze domů, což by ale skončilo, pokud by Británie z unie odešla.

V Berlíně se nakonec Cameronovi dostalo nejvíce vstřícnosti. Kancléřka Merkelová prohlásila, že "Německo bude hrát konstruktivní roli v britském úsilí o reformování vztahů s unií'', což je vzhledem k prohlášení německé obchodní komory, že odchod Británie by byl pro unii katastrofou, asi dost pochopitelné.

Cameron prý předloží konkrétní seznam požadovaných reforem na summitu unie 16. června a pak teprve uvidíme, jaké šance bude Británie přes nynější optimismus opravdu mít.

autor: jj
Spustit audio