Jan Jůn: Den mohutných oslav narození britského prince

23. červenec 2013

Zatímco většina včerejška byla v Británii až do večerních hodin a druhé uzávěrky tohoto pořadu ve znamení napjatého očekávání zprávy o narození královského nemluvněte, dnešek patřil oslavám. Ano, vévoda a vévodkyně z Cambridge – tedy vnuk královny Alžběty II. princ William a jeho žena Catherine – mají zdravé novorozeně, chlapce, vážícího 8 liber a 6 uncí, tedy zhruba tři a třičtvrtě kilogramu a Britové slaví.

Před porodnicí na chodníku jásali už včera pozdě večer spolu s novináři světových médií stovky Britů, kteří tam tábořili a čekali na onu zprávu a před Buckinghamským palácem tomu bylo stejně. Stovky turistů a Britů se tam dnes rozrostly o další davy a oslavy pokračovaly. Na známém Trafalgarském náměstí byly na příkaz primátora Johnsona zapnuty ve fontánách modrá světla, na poštovní věži na druhé straně Oxford Street se objevil světelný nápis ,,Je to kluk‘‘ a britská elektronická média zahájila slavnostní vysílání, které trvalo až do dnešního odpoledne. Po gratulacích Williamovi a Catherine od premiéra Camerona se s podobně srdečným blahopřáním ozval i arcibiskup z Canterbury Justin Welby, který bude malého prince křtít, americký prezident Obama, australský premiér Ruud a postupně i další státníci ze zemí britského Commonwealthu a odjinud.

Tok gratulací a oslav pokračoval i dnes. Ony už včera zmíněné dělové salvy královského jízdního pluku nedaleko paláce i domobrany na druhé straně Londýna u hradu Tower našly odezvu až na druhém konci zeměkoule na Novém Zélandě, jehož hlavou - spolu s dalšími 15ti zeměmi - malý princ jednou má být a nad wellingtonským přístavem tak zahřměly čestné výstřely z vojenských děl. Známé střídání stráží královských gard před Buckinghamským palácem bylo dnes o jedenácté slavnostně zakončeno, když kapela královských gard zahrála novorodičům známou skladbu ,,Congratulations and Celebrations‘‘.

K tomu se přidali i zvoníci Westminsterského opatství dvouhodinovým vyzváněním. V poledne pak přišlo oficiální poděkování Williama a Kate, jak je vévodkyně a nyní matka budoucího krále familiárně nazývána, personálu porodnice a s ním i oznámení, že rodiče a malý princ budou propuštěni z poporodní péče ,,někdy mezi šestou večer a středečním ránem‘‘, což asi rozesmutnilo před porodnicí shromážděné fotografy světových médií, neb budou muset být po týdnu dál ve střehu, aby to nepropásli. Jak se prořekl spokojený dědeček princ Charles, vybrání jména pro princátko prý ještě trochu potrvá a experti se dohadují, zda to bude George, či James, nebo Henry – tedy jedno z klasických královských jmen. Ať už bude jakékoliv, mohl by vzhledem k dlouhověkosti rodiny kralovat i ve 22.století, takže se mohutnosti oslav Britů nelze divit.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.