Jan Jůn: Hospodářské oživení v Evropě i Americe stále pomalé

6. září 2013

Jednání vůdců 20ti nejsilnějších ekonomik světa v ruském Petrohradě, která dnes skončila, byla především o ekonomice a o brzdách jejího rozvoje, jako notorické daňové úniky, o kterých se jednalo už dříve. Jednání ale probíhala na pozadí stále spíše smíšených zpráv o hospodářském oživení v Evropě a v Americe a o zpomalení v Asii.

Nejnověji schladil horké hlavy, které se už, už začaly radovat, guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi, když řekl, že výhonky oživení v eurozóně, tažené průmyslovou výrobou, jsou stále velmi křehké a že nemůže být řeč o zvyšování úrokové míry. Draghiho výrok vycházel zjevně ze staré pravdy ekonomů, že růst do dvou procent není vlastně růstem a předpovědi expertů, že letos ještě eurozóna, přes dvě čtvrtletí mírného růstu, vykáže mírný pokles kolem čtyř desetin procenta a teprve v příštím roce růst.

Je tomu tak údajně proto, že zatímco některé členské země Evropské unie opravdu vykazují mírný ekonomický růst, jako například Británie a Německo (obě se sedmi desetinami procenta růstu ve druhém čtvrtletí) a také Francie, jiné, jako třeba Itále se stále z krize vzpamatovávají. A co se týče Řecka (s dluhem veřejného sektoru ve výši 160ti procent produkce země), tomu bude třeba pomoci už třetí tranší finanční pomoci, na což se už země eura prý chtě-nechtě připravují a německá kancléřka Merkelová si před týdnem povzdechla, že Řecko nemělo v roce 2001 do eurozóny vůbec vstupovat.

Signály nespokojenosti přicházejí i z Ruska, kde růst zpomaluje kvůli poklesu průmyslové výroby i investic a předpovědi expertů snížily očekávaní ze 2,4 procenta na 1,8 a není prý vyloučena další korekce. Ještě hůř je na tom obr Indie, kde rupie padá už několik měsíců – od května už o 16 procent - s tím jak dramaticky klesají zahraniční investice v zemi, prý kvůli návrtu investorů do Evropy a Ameriky a ratingová agentura Fitch varovala, že Indie nebude mít na plánované snížení deficitu.

Ruku v ruce padá tradičně velmi vysoké tempo růstu, nejnověji o půl procenta ve druhém čtvrtletí a podobný pesimismus panuje i v sousední Indonézii, stejně jako v Malajsii a Thajsku. Co se týče Ameriky, tam sice podle všech signálů nabírá růst na tempu, i když ne tak rychle, jak se zdálo. Nejnovější dnešní statistiky nezaměstnanosti hovoří o poklesu o dalších 169.000 pracovních míst, tedy na 7,3 procenta, ale to je poněkud slabší než očekávaný výsledek. Co se týče Britů, ti se radují z nejnovějšího růstu průmyslu, investic i statistik maloobchodní sítě a z očekávání zrychlení růstu z oněch zmíněných sedmi desetin procenta. Kdyby tomu bylo alespoň takto všude jinde.

autor: jj
Spustit audio