Jan Jůn: Jak dál po referendu na Falklandách...

12. březen 2013

Včerejší referendum na Falklandských ostrovech o setrvání ve svazku s Británií, coby její zámořské teritorium, dopadlo zcela podle očekávání.

Z celkového počtu obyvatel, který činí zhruba 2900 osob, včetně britské posádky, bylo 1672 oprávněných voličů a z nich se referenda zúčastnilo 1517 voličů, tedy 92 procent. Proti hlasovaly jen tři osoby a 99,8 procenta obyvatel se tedy vyslovilo za asistence mezinárodních pozorovatelů pro. Hlavní město Port Stanley bylo včera svědkem mohutných oslav a jedinými obyvateli ostrovů, které oslavy asi nezajímaly, bylo půl milionů ovcí a pět tisíc kusů dobytka, v naprosté většině také s britskými předky.

Britský premiér David Cameron se nechal slyšet, že „Falklanďané chtějí zůstat Brity a nemohli to už říci jasněji, neb výsledek už ani jasnější nemohl být“. Dodal pak, že podle principu sebeurčení by výsledek referenda měli všichni respektovat a to včetně Argentíny a že Británie bude ostrovany bránit. Britská média se shodují na tom, že jiný výsledek ani nebylo možné očekávát a že spíše šlo o to vyslat do světa a do Argentíny jasný signál o faktu, že na změnu status quo nemůže být na dlouhou dobu ani pomyšlení. BBC například citovala jednu Falklanďanku, která konstatovala, že !její rodina žije na ostrovech už od roku 1842, což je déle než většina Argentinců žije v Argentině“ a že tedy by svět nyní mohl Falklanďanům naslouchat. Co se Argentíny týče, prezidentka Cristina Fernadez de Kirchner podle očekávání prohlásila, že referendum nemá právní platnost.

Argentinský nárok na souostroví referendum těžko změní, i když je v roce je 1982 nakrátko vojensky okupovala, dokud nebyla Brity vytlačena. Argentinci nazývají Falklandy Malvínami, podle francouzských rybářů ze St. Malo, kteří tam jednu dobu krátce žili. Ostrovy, zhruba 500 kilometrů od pevniny, byly původně neosídlené, objevili je v 16. století Portugalci a nezávisle v roce 1600 Holanďané. Britskou vlajku tam vetkl kapitán John Strong v roce 1690 a nazval ostrovy po vikomtu Falklandovi. V osmnáctém a devatenáctém století se střídali další „objevitelé“ a krátkodobí osadníci z Francie, Británie, Španělska i Provincií La Plata, pozdější Argentiny. V roce 1833 Británie permanentně obnovila kontrolu ostrovů a zbytek je už znám. Falklanďané říkají, že k podílu na těžbě nově objevené ropy přizvou všechny, kdo budou mít zájem. Co bude dál, to je na příštích generacích.

autor: jj
Spustit audio