Jan Jůn: Manchester - Britové jednotní v odporu proti teroru

23. květen 2017

„Bezohlednost a surová bezcitnost“ pondělního večerního teroristického útoku ve foyeru manchesterské koncertní haly, jak jej nazvala premiérka Mayová v projevu před premiérským sídlem, přímo bije do očí.

Pachatel, tedy onen zjevně zfanatizovaný hromadný vrah se sebevražedným pásem výbušnin kolem těla, jehož identitu už prý policie zná, přece musel vědět, že mezi 21 tisíci diváků koncertu pop music Ariany Grande jsou převážně mladí lidé, a hlavně množství nezletilých či dorůstajících dětí.

Potvrdily to i první zprávy o 22 zabitých obětech, mezi kterými byla jmenována i osmiletá Saffie Roussos či osmnáctiletá Georgina Callander před maturitou a o 60 zraněných, mezi kterými je i 12 dětí mladších 16 let, a také z Polska či odjinud ze střední Evropy.

První zprávy potvrdily 22 obětí

Pro pozorovatele mezinárodní teroristické scény, či pro experty zpravodajských služeb nejsou zprávy o zabíjení dětí islamistickými fanatiky ničím novým. Vždyť děti vraždí i bojovníci tzv. Islámského státu a hrdlořezové Assada v Sýrii či Iráku; děti byly mezi obětmi teroristických útoků v Evropě i jinde ve světě a děti posílají na smrt omotané výbušninami talibové či al-Kajda v Afghánistánu, nebo Boko Haram v Africe.

Pro Brity a jiné mírumilovné občany světa je ovšem zabíjení dětí tabu a není divu, že manchesterský útok, který podle expertů nebyl dílem tzv. „osamělého vlka“ už i kvůli nutnému obhlídnutí terénu, složení a složitosti výroby výbušnin s hřebíky a šrouby „pro maximální efekt“ a dalším okolnostem, vzbudil tolik rozhořčení a hněvu.

Mít se více na pozoru

Bez ohledu na policejní vyšetřování - které už přineslo údajné zatčení třiadvacetiletého pravděpodobného komplice, razii ve dvou domech na jihu Manchesteru a silnou kontrolovanou explozi podezřelého balíčku - je mezi Brity rozdělené brexitem a blížícími se volbami, jejichž kampaň byla nyní pozastavena, najednou vidět tolik lidské solidarity a soucitu, že by to pozorovatel odjinud ani neočekával.

Pro Brity a jiné mírumilovné občany světa je zabíjení dětí tabu

Místo útěků od koncertní haly se tam během noci sjížděli lidé z okolí, pomáhali záchranným službám, taxikářům a dalším nalézt vystrašeným dětem cestu domů či do jedné z osmi místních nemocnic, nabízeli krev a podobně. Dobrovolníci pomáhali i policii a na výzvy o poskytnutí videozáznamů či snímků z haly a okolních ulic se prý už hlásí tisíce mladých či starších Britů.

A co do odsouzení útoku si nezadala s politickými či náboženskými vůdci ani Muslimská rada Británie, jejíž odsudek útočníka je velmi podobný stovkám výzev mladých muslimů na sociálních sítích k respektování zákazu zabíjení v koránu. Navíc, na večer svolali mladí nebojácně na manchesterské hlavní náměstí Albert Square pietní poctu zavražděným a konat se také budou různé plánované koncerty.

Experti na terorismus ovšem přitakávají prohlášení premiérky Mayové na místě činu, že bude nutná větší ostražitost, neboť blížící se konec tzv. Islámského státu může přivést do Evropy stovky bojovníků.

Ti budou chtít v masovém vraždění v intencích kultu smrti pokračovat, a to nejen v Londýně či Británii, ale i v jiných zemích kontinentu. Je zkrátka třeba uctít památku obětí tím, že se budeme mít více na pozoru.

Najednou je vidět tolik lidské solidarity a soucitu, že by to pozorovatel odjinud ani neočekával
autor: jj
Spustit audio