Jan Jůn: Mnoho povyku pro nic, aneb předčasné jásání po první brexitové kapitole

13. prosinec 2017

Co se týče brexitu, je možné tvrdit, že se zatím nic tak světoborného nestalo a nejnovější události to jen potvrzují. Po tvrdých vyjednáváních, krátkém zadupání severoirských unionistů strany DUP a hrozbě veta z Dublinu, odletěla nevyspalá britská premiérka Mayová do Bruselu.

Tam potvrdila navrhovaný nástin dohody a nechala se vyfotografovat s předsedou Evropské komise Junckerem před vlajkami obou unií a bylo to.

Žádné podpisy, žádná výměna zlatě vytištěných textů a plnících per - jen návrh dohody o pouhé první kapitole vyjednávání ke schválení čtvrtečním summitem unie, aby se mohlo začít jednat o kapitolách dalších, tedy o budoucích vzájemných obchodních i politických vztazích.

Prý to bude ještě tvrdší jednání než dosud a bude určitě ohroženo i vůdčí mezinárodní postavení londýnské City. A ten text navíc obsahuje nejasné formulace, dovolující různé interpretace. To už také potvrdila debata v dolní sněmovně, poté, co premiérka Mayová přednesla zprávu o situaci poslancům a vydala chlácholivé prohlášení k občanům unie v Británii ohledně budoucnosti.

Bez ohledu na výkřiky pana Farage z xenofobní strany UKIP o „kapitulaci“, experti se nyní shodují, že dohoda o britském splácení dlužné částky unii ve výši mezi 35 a 40 miliardami liber po mnoho let, o pokračujícím vlivu Evropského soudního dvora po osm let a o dvouletém „přechodném“ období, do roku 2021, kdy všechny předpisy, zákony a ujednání unie zůstanou tak, jak je tomu nyní, nedává mnoho prostoru pro oslavy, zvláště brexitářům.

Britská premiérka Mayová v Bruselu potvrdila navrhovaný nástin dohody

Nechválit dne před večerem

A to už není třeba rozpitvávat onu část „gentlemanské“ dohody týkající se otevřené hranice na irském ostrově. Tento náznak „šalomounského“ řešení totiž už během víkendu zpochybnil sám hlavní britský vyjednávač David Davis, když se nechal v rozhlasovém rozhovoru pro BBC slyšet, že dohoda je vlastně jen „formulováním záměrů“ a není právně závazná a zároveň pohrozil, že Británie unii nic nezaplatí, dokud za to nedostane zaručenou dohodu o budoucím obchodu.

To prý rozladilo Dublin, odkud se vzápětí ozvala vláda s tím, že „to, co bylo v pátek dohodnuto - jak tomu rozumíme my a zbytek Evropy - je závazné“. Dodala pak, že Dublin neustoupí od ochrany Velkopáteční mírové dohody na ostrově ani během dalších kapitol jednání.

Do roku 2021 zůstanou všechny předpisy, zákony a ujednání unie tak, jak je tomu nyní. To nedává mnoho prostoru pro oslavy, zvláště brexitářům

Nespokojený prý byl i britský ministr financí Hammond, neboť je prý nepředstavitelné, že by Británie neplnila své mezinárodní závazky. David Davis se pak musel omluvit, že to vše myslel jinak a tedy, že sám se sebou nesouhlasí.

Mezitím představitelé unie tvrdí - ve shodě s početně rostoucí skupinou britských poslanců a lordů - že dohoda o první kapitole by měla být raději uzákoněna. Mnozí vládní poslanci navíc hrozí, že v debatě o vtělení zákonů unie do britského kodexu budou hlasovat s opozicí, pokud nebude schválení celé brexitové dohody po jejím dosažení předloženo parlamentu ke schválení či zamítnutí.

Takto to tedy opravdu je s jásáním po páteční dohodě. Lépe nechválit dne před večerem, což zde nyní dokazují sněhová kalamita, vzrůst inflace na 3,1 procenta i americká studie o výhodnosti setrvání v unii.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.