Jan Jůn: Na diktátory typu Asada neplatí mnichovanská smířlivost

15. duben 2018

Podle výroků britských expertů, sehrály při „chirurgicky přesném“ úderu spojenců na objekty ve třech místech, kde syrský režim vyrábí či skladuje chemické zbraně, stejně významnou roli jako francouzské letouny Rafale také britské letouny Tornado.

Není divu, neboť tyto letouny jsou velmi spolehlivé. Čtyři z nich z kyperské základny RAF Akrotiri byly vybaveny raketami Storm shadow, neboli Stín bouře a osm jich bylo úspěšně použito ke zničení zásob chemických zbraní na bývalé raketové základně syrské armády v jednom neobydleném údolí u města Homs.

Ta byla dodnes používána k jejich skladování i přes mezinárodní dohodu z roku 2013, kdy měly být zásoby pod ruským dozorem zničeny po zničujícím útoku sarinem na civilisty, kdy jich několik stovek zahynulo, což rozhněvalo světové veřejné mínění.

Útoky v Sýrii

Britové jsou však zjevně spokojeni i proto, že útok byl tak přesný, že prý nedošlo k žádným obětem na životech a bylo dosaženo cíle úderu, což přirovnal bývalý admirál Perry k varovnému úderu pěstí do nosu Asadovi, aby byl připraven, že pokud chemické zbraně ještě hodlá použít, bude úder příště mnohem horší.

Nekonečná jednání

Britská premiérka Theresa Mayová

Jak ovšem naznačila premiérka Mayová v projevu před tiskovou konferencí ve svém sídle v sobotní dopoledne, není možné, aby svět „dovolil používání chemických zbraní coby normální, ať už v Sýrii, v ulicích britských měst, či jinde“.

Mayová pak označila spojenecký útok z uvedených důvodů porušení mezinárodních dohod o zákazu chemických zbraní za „správný a legální“ krok.

S tím však nesouhlasí představitelé opozičních stran, neb úder nebyl předem debatován a odhlasován ve sněmovně i přes vládní prerogativ v takových situacích, vyžadujících okamžité jednání a v pondělí vládu hodlají napadnout po návratu sněmovny z velikonočních prázdnin.

Po zodpovězení ovšem volá otázka, jak takticky smysluplný by byl takový úder po několikadenní debatě a hlasování ve sněmovně, která by Asadovi umožnila všechny zbraně pořádně uschovat.

Jan Jůn

Britská opozice už takto jednou selhala a vládu v roce 2013 přehlasovala za situace, kdy by byl Asad mnohem více potrestán a nemohl by více než čtyřikrát chemické zbraně od té doby znovu použít, jak ostatně smutně konstatovala mezinárodní agentura pro jejich zákaz. Ano, na diktátory neplatí nekonečná jednání, ani mnichovanská ústuplivá smířlivost.

autor: jj
Spustit audio