Jan Jůn: Napětí mezi Británií a Ruskem dál stoupá

30. leden 2015

Končící týden byl v Londýně ve znamení dalšího zhoršování britsko-ruských vztahů. Jakoby nestačilo britské naléhání na zostření sankcí proti Rusku po zabití třiceti civilistů separatisty či Rusy v ukrajinském Mariupolu, byl ve čtvrtek povolán „na kobereček“ do ministerstva zahraničí ruský velvyslanec Alexander Jakovenko.

Důvodem byl přelet dvou ruských nukleárních bombardérů Tu-95 nad kanálem La Manche. Letouny, které často létají kolem Norska a Skotska, totiž tentokrát změnily trasu a navíc neohlásily letový plán, měly vypnuté vysílače a nekomunikovaly s britskou kontrolou leteckého provozu.

Co však bylo ještě horší, proletěly tak jen se spoléháním na visuální varování oblastí jižně od přístavu Bournemouth, obvykle plnou mezinárodních civilních letounů z londýnských letišť a jeden z nich musel kvůli nim být odkloněn, což znamenalo narušení letových řádů.

K bombardérům vzlétly dvě britské stíhačky Typhoon a vyprovodily je z blízkosti britského vzdušného prostoru a velvyslanec byl požádán o vysvětlení.

Čtěte také

Co na to řekl, není známo, ale experti dodávají, že přelet byl už třetím podobným poblíž britských břehů, ale prvním tak daleko na jih. Ruské letouny jen v uplynulém roce více než stokrát vyvolaly poplach vzdušné obrany států NATO.

Neobvykle nebezpečný přelet mohl být podle britských expertů vyjádřením moskevské nelibosti i nad začínajícím veřejným vyšetřováním vraždy bývalého ruského agenta FSB Alexandra Litviněnka, který požádal v Británii o azyl a v roce 2006 byl v londýnském hotelu Millenium otráven Poloniem 210.

Marina Litviněnková, vdova po bývalém pracovníkovi KGB a FSB Alexandru Litviněnkovi

Soudní vyšetřování si po letech marných snah vynutila Litviněnkova vdova Marina a její zástupce, známý londýnský právník, královský soudní rada Ben Emmerson prohlásil, že Litviněnkovi bývalí spoluagenti Andrej Lugovoj a Dimitrij Kovtun jej pravděpodobně otrávili během setkání v onom hotelu a jsou obviněni z vraždy.

V konvici, ze které si Litviněnko naléval čaj, byla totiž zjištěna tak silná radiace, že přesáhla stupnici dozimetru britské nukleární agentury a pitvu museli provádět specialisté v dvojitých protiradiačních skafandrech.

Čtěte také

Zároveň byly zjištěny stopy radiace v pokojích obou agentů a dokonce i v letadle Britských aerolinek, kterým letěli a navíc se měli oba po návratu do Moskvy léčit z nemoci z ozáření.

Oba vše popírají, i když Emmerson tvrdí, že jejich útok – dle něj „akt státního nukleárního terorismu“ měl zabránit Litviněnkovi svědčit ve španělském procesu s ruskými zločineckými gangy, které byly aktivní ve více zemích Evropské unie.

Emerson prohlásil – cituji: „Otřesná pravda, kterou důkazy tohoto vyšetřování veřejně potvrdí, je, že značná část ruského organizovaného zločinu je organizována přímo z kanceláří v Kremlu. Stát Vladimira Putina je státem mafie.“

Ruský prezident Vladimir Putin

Tolik Emmerson, který před soudcem dodal, že vyšetřování by mělo odmaskovat ruského prezidenta jako „nic víc než obyčejného zločince, hrajícího si na hlavu státu“. Vyšetřování potrvá osm týdnů, bude povoláno na 70 svědků a další budou vyslýcháni neveřejně.

Shodou okolností Britové tento pátek v budovách parlamentu a Westminsterského opatství i na řece Temži uctili památku válečného premiéra Winstona Churchilla, neboť jeho slavný státní pohřeb, včetně převezení rakve po řece na pozadí v úctě se sklánějících jeřábů v docích, se konal přesně před padesáti lety.

Ano, Sir Winston by určitě i dnes poradil, jak neohroženě bránit Británii – na souši, na moři i ve vzduchu, jako ji bránil proti Hitlerovi.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.