Jan Jůn: Obě hlavní americké strany zabodovaly v místních volbách

7. listopad 2013

Britové vždy pozorně sledují volby v Americe a tak tomu bylo v i posledních dnech během místních voleb. Možná také kvůli tomu, že kromě společného jazyka, je s bratránky za velkou louží pojí „speciální přátelství". To sice na mezinárodní scéně pokračuje bez ohledu na to jaká politická strana je právě u moci, ale nemusí být vždy stejně vřelé a mnozí také hledají náznaky výsledku příštích voleb prezidentských.

Zájem je vždy největší, když o něco jde v tzv. Nové Anglii, tedy na severu atlantického pobřeží a v původních amerických státech a letos šlo zejména o New Jersey, Virginii a také New York, který udává tón politice i komerci a v tom Američané Brity nezklamali. Ve státě New Jersey byl znovu zvolen 51tiletý korpulentní republikánský guvernér Chris Christie, který nepřímo naznačuje, že příště jej bude zajímat Bílý dům, přestože „ jeho stát“ tradičně v prezidentských volbách dosud volil demokraty, včetně minule, Baracka Obamy.

Považovaný experty za lidového politika středu i přes mnohá tradiční reublikánská stanoviska, Christie už v roce 2009 v New Jersey vyhrál i když jeho strana nebyla v oblibě. Nyní se má stát předsedou Asociace republikánských guvernérů a to mu v jeho prezidentských ambicích jistě pomůže a tak experti, včetně britských, v roce 2016 předpovídají zajímavý souboj mezi ním a Hillary Clintonovou.

Očekávaný výsledek z New Jersey ovšem neovlivnil voliče ani ve Virginii - kde konzervativního, necharismatického republikánského politika tzv. Tea Party Kena Cuccineliho podle očekávání i jejich vlastních pozorovatelů, porazil těsně demokrat Terry McAuliffe – ani v New Yorku, kde šlo o primátora. Tam nad republikánem Joe Lhotou (zjevně s českými kořeny) zvítězil podle očekávání drtivě, se 73ti procenty, demokrat Bill de Blasio a jeho strana se má proč těšit. Jde totiž o její první tamní primátorské vítězství po 25ti letech. De Blasio slibuje, že ve městě, které je světovým finančním centrem, doposud pod taktovkou jeho republikánského předchůdce, milionáře Michaela Bloomberga, zavede, jak sám řekl, „mírně“ vyšší zdanění nejbohatších vrstev, aby mohl financovat školství a zdravotnictví pro ty nejchudší.

Ve městě, kde sociální rozdíly jsou zvlášť markantní, to voliči zjevně ocenili, podle zpráv stejně jako jeho vítězný projev, přednesený částečně španělsky a italsky a černošským voličům zjevně imponovala stejná etnická příslušnost jeho ženy. Co mohlo podle některých expertů také rozhodnout, jak v New Yorku, tak i ve Virginii, byla neústupnost pravice republikánů v kongresu ohledně federálního rozpočtu. Volby řady guvernérů příští rok pak určitě napoví více o příštích prezidentských volbách.

autor: jj
Spustit audio