Jan Jůn: Premiér Cameron nadchl projevem vládnoucí konzervatisty

1. říjen 2014

Pozoruhodně rozhodný a značně optimistický středeční projev premiéra Camerona na závěr letošního sjezdu konzervativců v Birminghamu – posledního před parlamentními volbami příští květen – si vysloužil ovace delegátů, opatrnou chválu médií a pochybnosti opozice.

Britský premiér vytěžil maximum nejen z nejnovějších statistických čísel o růstu ekonomiky o rekordní 3,2 procenta ročně ve třetím čtvrtletí, ale i z rekordně nízké nezaměstnanosti, a mohl tak delegátům i celé zemi slibovat další zlepšení hospodářské situace.

Prohlásil, že hospodářský růst je potvrzením skutečnosti, že utahování opasků a škrty byly oprávněné a že musejí pokračovat ve výši 25 miliard v prvních dvou letech po volbách, aby snížili rekordní zadlužení země předchozí labouristickou vládou.

Cameron pak ovšem nečekaně slíbil nejen snížení daní pro 30 milionů Britů zvýšením prahu, od kterého se daně vůbec platí, na 12.500 liber ročně pro zhruba milion osob, ale zároveň i posunutí dalšího prahu 40procentních daní až na příjem nad 50.000 liber ročně, což mu vyneslo dlouhotrvající potlesk delegátů.

Čtěte také

Z hospodářské agendy dál poznamenal, že vláda hodlá vybudovat 100.000 obydlí k dispozici pouze mladým, kteří kupují byty či domky vůbec poprvé, a zdůraznil, že každý dorůstající „teenager“ může získat místo v programu Občanské služby.

Nezmínil se sice o návrhu ministra financí Osborna zmrazit na dva roky sociální přídavky, ale slíbil každoroční zvýšení investic do zdravotnictví – což slíbil minulý týden na sjezdu opozičních labouristů i jejich vůdce Ed Miliband, který by to financoval zavedením daně na nemovitosti s cenou nad 2 miliony liber, kterých prý je více než 100.000.

David Cameron

Cameron obvinil labouristy ze lži za zpochybňování osudu zdravotnictví za jeho vlády a dodal, že jen v silné ekonomice, kterou vytvořila, je možné udržet zdravotnický rozpočet.

Zdůraznil, že rodinná zkušenost (tedy péče o zesnulého invalidního syna Ivana) jej o důležitosti státního zdravotnictví více než přesvědčila. Cameron mimo jiné také navrhuje otevření zdravotních středisek i o víkendech.

Britský premiér vyjádřil spokojenost a patriotickou pýchu s výsledkem skotského referenda i v souvislosti s nedávným 70. výročím vylodění spojenců v Normandii za války, slíbil provedení patřičných reforem skotské i anglické autonomní správy a pochválil exministra zahraničí Williama Haguea.

Čtěte také

Dále pak shrnul opatření na posílení bezpečnosti země ze všeobecně oceněného úterního projevu ministryně vnitra Mayové, ve kterém nastínila přitvrzení boje proti terorismu. Půjde například o dohled nad fanatickými muslimskými kazateli, kteří radikalizují mládež, nebo o zákazy militantních organizací, extradici zahraničních militantů a odebrání pasů teroristům s dvojím občanstvím.

Na pozadí úterního prvního útoku britských letounů na vojska tzv. Islámského státu v Iráku premiér dodal, že Británie nemůže zůstat stranou, když jde o osud světa a pokud, jak řekl, „nezničíme my je, zničí oni nás“.

David Cameron.

Ohledně Evropské unie Cameron slíbil, že vyjedná požadované reformy, a vůbec „co Británie potřebuje“, ale zruší doložku o lidských právech, zneužívanou zločinci a teroristy.

O xenofobní straně UKIP, ke které přešli dva konzervativní poslanci – a média tvrdí, že jich může být ještě více – Cameron prohlásil, že každý hlas pro její kandidáty ve volbách bude vlastně jen hlasem pro labouristy.

Ovace potvrdily, že se mu projev povedl a bude zajímavé sledovat ohlasy ohledně plnění daných slibů.

autor: jj
Spustit audio