Jan Jůn: Přetahování o Skotsko brání brexitářům v oslavách

17. březen 2017

Je to poněkud podivné, ale poté, co britská královna Alžběta II. podepsala ve čtvrtek dopoledne zákon o aktivaci článku 50 unijních dohod a umožnila tak premiérce Mayové započít jednání s Evropskou unií o odchodu Spojeného království, nedošlo mezi brexitáři k žádným výbuchům radosti.

Zarytí zastánci odchodu z unie se podle předchozích výroků měli ihned začít velice oslavovat vítězství, neb nyní už nic nemůže zdánlivě zabránit naplnění jejich cíle, kterým je „brexit tvrdý“, i když poměr hlasů byl v poslanecké sněmovně dost těsný a odrážel tak poměr hlasů v loňském referendu.

Co podstatně kalí vody jejich jinak čiré radosti, jsou nepříjemné zprávy ze Skotska. Jsou jimi pokračující hrozby zemské premiérky Sturgeonové o vyhlášení druhého referenda o odtržení od Británie, na což má Sturgeonová vzhledem k nastávajícímu začátku procesu brexitu plné právo.

Po schválení skotským zemským parlamentem by měl sice referendum „povolit“ také londýnský parlament, avšak toto povolení by mělo být naprosto formální. Jde totiž o to, že započetí brexitových jednání londýnskou vládou umožňuje Skotské vládě použít jasnou formulku dohody, která stanovila, že ke druhému referendu o odtržení od Británie může dojít jen tehdy, když dojde k „význačné materiální změně situace“.

Zapeklitá situace

Zemská skotská premiérka Sturgeonová má navrch, neboť má mandát od voličů

Nikdo nepochybuje o tom, že přinutit Skotsko odejít z Evropské unie, když v loňském brexitovém referendu se výrazně vyslovilo za setrvání v unii, by takovou změnou situace jasně bylo. Zemská skotská premiérka Sturgeonová má tak zřetelně navrch, neboť na rozdíl od Mayové má také mandát od voličů, takže ta jí může ve vyhlášení referenda jen těžko bránit. Navíc tvrdí, že referendum by nakonec nemusela vyhlašovat, kdyby Británie zůstala alespoň v jednotném trhu unie, což není nyní jisté.

Nechme stranou argumentaci, že skotská ekonomika je nyní s nízkými cenami ropy více než kdy předtím nesoběstatčná a závislá na dotacích z Londýna, což by mělo ochladit rozpálené hlavy skotských nacionalistů a není vyloučeno, že i druhé referendum o odtržení od Británie by skončilo stejně jako to první před dvěma roky, kdy zvítězili zastánci neodtržení. Tyto důvody by ostatně měly Mayovou spíše nabádat, aby referendu nestála v cestě, i přes obavy o oslabení země.

Takto je možné domnívat se, že za jejím nespěcháním a poukazováním na to, že aktivací článku 50 před koncem března stejně splní svůj původní slib, stojí právě obava, že bez nalezení nějakého přijatelného řešení pro skotské výhrady nebude mít pro jednání s unií potřebný čistý stůl. A slíbit, že jednání nepovedou k onomu tvrdému brexitu, navrhovanému brexitáři - tedy spálení všech mostů s unií - dát nemůže, neboť by to oslabilo její vyjednávací pozici.

Věru zapeklitá situace pro britskou premiérku před spuštěním vyjednávání a k tomu je dnes těžké cokoli dodávat.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.