Jan Jůn: Skotsko odhlasovalo zachování Velké Británie, ale...

19. září 2014

Velká Británie zůstane zachována, ale vztahy jejích národů se zároveň podstatně změní. To je výsledek skotského referenda o setrvání v unii či odchodu z ní a Skotové se pro pokračování unie vyslovili větší většinou, než se čekalo, tedy v poměru dvou milionů ku milionu a půl hlasů z 85ti procent hlasujících voličů.

To je v procentech 55,3 pro unii a 44,7 pro odchod z ní, tedy desetiprocentní rozdíl a mnozí Skotové a Britové si oddechli, neboť se nemusejí dělit o majetek, státní dluh a instituce a výsledek přivítali i příslušníci jiných národů Evropy s problémem separatismu menšin.

Oddechli si také Evropská unie a NATO, neboť nemusejí Skotsko vylučovat a později přijímat, oddechla si bankovní sféra i podnikatelé mnoha firem a někteří už stihli prohlásit, že jejich banky či podniky nyní ve Skotsku zůstanou a neodstěhují se na jih do Anglie a oddechla si zjevně i britská libra na finančních trzích.

Oddechlo si také tři čtvrtě milionu Skotů žijících v Anglii, neboť nemohli volit a výsledek ovlivnit, a také mnoho šestnáctiletých Skotů, kteří volit mohli, ale nebylo jim jasné jak. A oddechl si údajně i vůdce labouristů Ed Miliband, který by bez hlasů desítek svých skotských poslanců ve Westminsteru po separaci možná už nikdy nevyhrál hlasování ve sněmovně ani volby.

Čtěte také

Premiér David Cameron vystihl pocity mnohách Britů v projevu před premiérským sídlem v londýnské Downing Street, když po ohlášení výsledků referenda nad ránem v pátek - tedy dříve než bylo původně očekáváno - poděkoval už brzy poté o sedmé na kamery a mikrofóny voličům za účast, přiznal vlastní silné obavy z výsledku během uplynulé noci a potvrdil, že vláda dodrží sliby o prohloubení skotské autonomie, dané před referendem.

Půjde o plán, který za alianci „Lépe spolu“ ohlásil před referendem bývalý premiér Gordon Brown a podle kterého skotský zemský parlament bude mít více pravomocí ohledně výběru daní a distribuce výnosů a také sociální sféry. Cameron zdůraznil, že bude ve sněmovně postupovat tak, aby v listopadu byly zveřejněny v říjnu prodiskutované detaily a od ledna schvalována legislace.

Bývalý britský premiér Gordon Brown

Zároveň ovšem oznámil – a pozorovatelé zaznamenali, že to je výsledek silného tlaku (ne-li vzpoury) vládních anglických poslanců ohledně této agendy na premiéra – že vzhledem k tomuto prohloubení asymetričnosti zemského uspořádání – tedy pět milionů Skotů s většími pravomocemi jejich zemského parlamentu než má 58 milionů Angličanů, Welšanů a Severoirů, kteří žádný zemský parlament nemají – hodlá navrhnout, že skotští poslanci ve westminterské sněmovně nebudou moci volit v záležitostech týkajících se jen Anglie.

Čtěte také

Návrhy jsou však prý 40 let staré a problému West Lothian Question, podle volebního obvodu poslance, který na to upozornil, ale blokovali je kvůli obavám o přehlasování právě labouristé a budou tak zřejmě činit dál. Půjde i o to, do jaké míry, s uvedeným plánem prohloubení autonomie a zvýšení daňových výnosů ve Skotsku, zachovat tzv. Barnettovu formuli, podle které Skotsko dostává dotace na výdaje zdravotnictví ve výši 1600 liber na osobu ročně. To je sice částečně kompenzováno výdělky z těžby ropy, ale jen pokud je vysoká její cena, což tak právě nyní není.

Jelikož vládní angličtí poslanci – zejména ze severu Anglie - tvrdí, že mají dost zvýhodňování „socialisticky utrácivého“ Skotska, budou zmíněné parlamentní diskuse na téma zemského zrovnoprávnění zřejmě velmi ostré. Nicméně, Velká Británie bude k nelibosti vůdce separatistů Alexe Salmonda a různých diktátorů existovat dál.

autor: jj
Spustit audio