Jan Jůn: Šokovaní Britové čekají po Tunisku útok v Británii

29. červen 2015

Británie oplakává už potvrzených 18 britských obětí teroristického útoku v Tunisku a očekává, že až budou identifikována další těla z 38 zabitých, Britů budou až tři desítky.

Premiér Cameron mezitím jednal během pondělního odpoledne s radou pro výjimečné situace zvanou Cobra a později učinil prohlášení ve sněmovně.

Zpravodajské služby totiž varují, že podobné útoky – nikoli výbušninami, ale automatickými střelnými zbraněmi – jsou pravděpodobné i na britské půdě, a experti dodávají, že zjevně zachytili zprávy o prodeji samopalů teroristům a zločineckým podsvětím – a mělo jít i o české Škorpiony.

Není proto divu, že bezpečnostní služby tento týden chystají protiteroristické cvičení pod názvem Strong Tower, a policie tvrdí, že do operací je už nyní zapojeno na šest stovek členů policejních sborů – nejvíce od útoku na Londýn v červenci 2005.

Nebezpečnost situace potvrdil ve vysílání rozhlasu BBC i sám premiér, když zdůraznil, že útok v Tunisku je potvrzením „existenční hrozby Evropě“ a že „teroristé tzv. Islámského státu v Sýrii a Iráku připravují děsivé útoky v Británii i jinde“.

Čtěte také

Dodal pak, že „dokud bude IS v Sýrii a Iráku existovat, budeme ohroženi“, a řekl, že jde i o boj proti ideologické podpoře terorismu některými organizacemi i jednotlivci, i když s většinou mešit a imámů je třeba společně „vést boj o srdce a mozky“ mladých lidí a zdůrazňovat tradiční britské hodnoty.

Mezitím se mnozí Britové – zejména ti, kteří byli svědky útoku – předčasně vracejí z dovolené v Tunisku, kde nyní dlí ministryně vnitra Teresa May, i když z 20.000 jde jen o pár tisíc a Cameron vyzval k neustupování teroristům a pokračování v dovolených v nově demokratické zemi.

Tunisko je silně závislé na turistickém ruchu. Když nepřijedou hosté, chybí tak základní předpoklad pro mír – a to velmi dobře vědí také teroristé

Kvůli teroristickému útoku v Tunisku a také vzhledem k pokračujícímu handrkování Evropské unie s řeckou vládou marxistů strany Syriza o zadlužení země se zdá, že v pozornosti evropských i našich médií poněkud zapadly tři důležité události uplynulého týdne.

Byly to: příhodná a velmi úspěšná třídenní návštěva britské královny Alžběty II. v Německu, kde se projevila jako ambasador Británie na pozadí úspěchu snah premiéra Camerona o započetí reforem EU na jednání bruselského summitu – bohužel jinak neúspěšného ohledně neschopnosti dohodnout se na kvótách uprchlíků do Evropy.

Podle bruselských zdrojů se tam Cameronovi podařilo získat formální souhlas unie s jednáním o jeho snahách o změnu vztahů a pravomocí vlád a parlamentů členských zemí s Bruselem během pětiminutové přestávky v handrkování o oněch kvótách, což lze nazvat šikovným taktickým tahem.

Nelze nevzpomenout také úspěšné návštěvy slovenského prezidenta Andreje Kisky v Londýně, jeho jednání s investory, delší diskuse s následníkem trůnu, princem Charlesem, o charitativní činnosti a též krajany ze Slovenska i Čech hojně navštívené návštěvy čs. vojenského hřbitova hrdinů 2. světové války v Brookwoodu, kde jej provázeli dva veteráni tehdejších leteckých bojů, gen. Schwarz a plk. Polák. Opravdu potěšitelná česko-slovensko-britská vzájemnost!

autor: jj
Spustit audio