Jan Jůn: Stupeň ohrožení trvá, ale Británie se rychle vrací k normálu

26. květen 2017

Stačilo jen pár hodin obnovení zostřující se předvolební kampaně na pozadí pokračujících policejních razií a zatýkání na předměstích Manchesteru a dá se říci, že Británie se od čtvrteční minuty ticha za oběti pondělního útoku vrací k normálu.

Jistě, „normálem“ nelze nazvat policejní hlídky se samopaly procházející vlaky na mnoha místech země, ani skutečnost, že s policisty leckde v ulicích hlídkují výsadkáři a pokračují zmíněné domovní prohlídky a zatýkání. Osm osob mezi 18 a 38 lety věku je vyšetřováno jako možní komplici útočníka. Jelikož jsou podezřelí z terorismu, mohou být drženi ve vyšetřovací vazbě až dva týdny.

Stejně tak není normální skutečnost, že zjevně nejméně až do úterního rána - jelikož v pondělí je tradiční jarní den volna - bude v zemi platit nejvyšší stupeň teroristického ohrožení, znamenající, že další útok lze bezprostředně očekávat a 27 nemocnic má pohotovost.

V pondělí je tradiční jarní den volna - bude v zemi platit nejvyšší stupeň teroristického ohrožení, znamenající, že další útok lze bezprostředně očekávat

Navíc, dvacítka ze šedesáti hospitalizovaných obětí útoku je kvůli „život ohrožujícím zraněním“ šrouby, hřebíky a ložisky z nálože stále ve velmi vážném stavu a stejně jako mezi dvaadvaceti zabitými je mezi nimi mnoho dětí.

Do voleb zbývají dva týdny

Na druhé straně je možné pozorovat onen zmíněný návrat normality, který lze ilustrovat víkendovým seznamem plánovaných sportovních utkání, koncertů a různých trhů, či podobně. Výjimkou nejsou ani nejdůležitější policií povolené fotbalové zápasy, například na národním stadionu ve Wembley.

Velkou pozornost vzbudila i čtvrteční návštěva královny Alžběty II. v jedné z manchesterských nemocnic

Život pokračuje dál a tím rozhodně není dávána najevo neúcta k obětem, neboť veřejnost už vybrala více než milion a půl liber na pomoc rodinám zavražděných i zraněných a na všech zmíněných akcích je vždy obětí vzpomenuto. Velkou pozornost vzbudila i čtvrteční návštěva královny Alžběty II. v jedné z manchesterských nemocnic a její rozhovory se zraněnými dětmi i dospělými vysílaly zdejší televize i rozhlasy.

Co se pak týče oné předvolební kampaně, tu už ve čtvrtek zahájila xenofobní strana UKIP, jejíž předseda hodlá zastavit imigraci z muslimských zemí, zakázat burky a povinně asimilovat ty, kteří už v Británii jsou. Jakoby chtěl podporu pro svou stranu budovat na pocitech voličů ustrašených po pondělním pumovém útoku, což se mu podle expertů může alespoň částečně podařit.

Z hlavních stran pak zahájil kampaň už v pátek ráno ultralevicový vůdce labouristů Jeremy Corbyn

Z hlavních stran pak zahájil kampaň už v pátek ráno ultralevicový vůdce labouristů Jeremy Corbyn, který kontroverzním projevem pokračoval ve své od času předsednictví proislamistické „Stop the War Coalition“ obvyklé protizápadní rétorice. Tentokrát tvrzením, že za islamistický terorismus v Británii může její zahraniční politika a válka proti terorismu nikam nevede.

Na to mu hned odpověděl bývalý ministr vnitra labouristické vlády Clarke, který tvrzení odsoudil a označil za zásadní neporozumění příčin terorismu, což pak během dne zopakovala řada dalších politiků, včetně liberálního vůdce Farrona.

Ano, Británie se vrací k „normálu“ jinak dost nudné předvolební kampaně, která se určitě zas vrátí i k brexitu. Ale pozor, do voleb zbývají ještě dva týdny a v pondělí večer se koná nepřímá debata Corbyna s premiérkou Mayovou, která asi nudná nebude.

autor: jj
Spustit audio