Jan Jůn: Terorista zůstává, dobrý politik odchází...

29. březen 2013

Předvelikonoční Británie právě předvedla světu dva nesouvisející, leč pozoruhodné paradoxy nynějšího stavu jejího soudnictví a politiky, které mnozí považují za nešťastné, byť symptomatické. Ve středu zamítl apelační soud žádost vlády o zrušení platnosti odvolání proti deportaci v případu extrémistického Jordánce, kazatele Abu Katady, odsouzeného v Jordánsku v nepřítomnosti v roce 1998. Jak připomínají experti, soud použil klausuli „práva na spravedlivý soudní proces“, kterého by se mu prý nedostalo, podle Evropského soudu pro lidská práva, „kvůli možnému mučení svědků“ v Jordánsku a to i přes slib jordánské vlády Britům.

Odvolací soud – i přes právní nezávaznost výroku z Haagu - už tak po několikáté zabránil vyhoštění extrémisty, považovaného za zástupce bin Ládina v Evropě a britskými soudy označeného za „opravdu nebezpečného jedince, kolem kterého se v Británii soustředí teroristická činnost spojovaná s Al-Kajdou“. Britské vlády se snaží Abu Katádu vyhostit už deset let a on byl navíc nedávno opět zatčen za porušení podmínek domácího vězení, kvůli teroristické literatuře. Vláda se tedy bude opět odvolávat, ale Abu Katada dál zůstává. Ve chvályhodné snaze ochránit lidská práva, byť teroristy, byl tedy vytvořen paradoxní precedens, že podobně se budou moci kvůli „nedokonalosti soudnictví v jejich zemích“ odvolávat všichni zahraniční zločinci a to je opravdu nebezpečné pro celou Evropskou unii.

Terorista tedy zůstává, avšak na parlamentní poslanecké křeslo překvapivě rezignoval a ze země odjíždí bratr vůdce labouristů Eda Milibanda David, bývalý ministr zahraničí a vůdce středopravého křídla strany. Odjíždí za situace, kdy politikou doleva posunutých opozičních labouristů pod vedením bratra Eda – zvoleného před časem překvapivě do vedení proti Davidovi jen hlasy bloku militantních levicových odborů - je jen kritika vládních škrtů, nepřiznání podílu na nynější situaci během 13ti minulých let vlády a popírání, že by musela provádět podobné škrty. David Miliband má v Americe vést mezinárodní charitu International Rescue Committee, pomáhající uprchlíkům. Pozorovatelé tvrdí, že odchází, aby přečkal období, kdy bratr Ed vede stranu dál nalevo a k porážce v příštích volbách. Britové totiž sice škrty kritizují, ale podle průzkumů většinou přiznávají nynější koaliční vládě snahy vyvést zemi z krize, oproti možnosti dalšího populistického zadlužování labouristů a bankrotu na způsob Kypru.

autor: jj
Spustit audio