Jan Jůn: Teroristé napojení na Al-Kajdu připravovali útok v Kanadě

23. duben 2013

Zpráva o včerejším zatčení a dnešním obvinění dvou zahraničních islamistů napojených na Al-Kajdu z přípravy teroristického útoku na osobní vlak v oblasti kanadského města Toronto, údajně nepřekvapila. Jde totiž o další případ zákroku proti přípravám útoků, kterých Kanada v posledních letech zažila celou řadu, i když po útoku dvou mladých Američanů původem z Čečenska na marathonce v Bostonu před týdnem, by to mohlo svádět ke spojování obou incidentů.

To ovšem nelze, neboť podle Kanaďanů byli třicetiletý Čiheb Esseghaier a pětatřicetiletý Réd Džaser, kteří připravovali vykolejení osobního vlaku VIA Rail, napojeni na Al-Kajdu v Íránu, i když - vzhledem ke stavu nepřátelství sunitské organizace s íránským šiítským režimem – zjevně nejde o státní terorismus. Dále bylo oznámeno, že sledování obviněných bylo společnou kanadskou-americkou akcí a že plánování útoku bylo stále v počátečních fázích.

Jak známo, Kanada si od útoku na letadlo společnosti Air India v roce 1985, kdy po výbuchu pumy zahynulo 329 cestujících – více než užila pozornosti islamistických teroristů. Zároveň několik desítek jejích občanů s kořeny na Blízkém Východě a v Asii odjelo do tréningových táborů teroristů v Pákistánu, Afghánistánu či Somálsku a Jemenu, aby tam prodělali polovojenský výcvik. Mnozí pak byli přes obtížné sledování postupně zatýkani.

Jmenujme podle kanadských médií třeba Ahmeda Ressama z Montrealu, který v roce 2000 plánoval útok na letiště v americkém Los Angeles a byl s pumou zatčen při výjezdu z Kanady a odsouzen k 37mi letům vězení. Podobně jako on byla pod vlivem Al-Kajdy i velká skupina teroristů v Torontu, která připravovala několik pumových útoků ve městě v roce 2006 a další skupiny. Bude tedy rozhodně zajímavé prostudovat i styky dvou nejnověji obviněných teroristů.

Skutečnost, že se Kanaďané rozhodli zasáhnout nyní, by však mohla být inspirována právě bostonským útokem. Velmi často, když totiž někde dojde k útoku, aktivizují se jinde další skupiny a začnou urychlovat přípravy k útoku podobnému. To by mohl být i důvod, proč dnes bylo oznámeno, že zasáhla i policie španělská a zatkla v Murcii a Zaragoze dva podezřelé z terorismu, Maročana a Alžířana, prý také napojené na Al-Kajdu – tentokrát na její odnož v severoafrickém Maghrebu.

Je více než pravděpodobné, že s touto odnoží Al-Kajdy má také něco společného strůjce dnešního ničivého pumového útoku na francouzské velvyslanectví v libyjském hlavním městě Tripolisu, kde automobilová bomba zničila venkovní část přízemí budovy. Ano, islamistickému terorismu není zdaleka konec a útokům je nutné předcházet.

autor: jj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.