Jan Jůn: Už jen měsíc zbývá do britského referenda o EU

24. květen 2016

Rostoucí intenzita argumentace zastánců setrvání Británie v Evropské unii i jeho odpůrců jakoby potvrzovala, že do referenda o tomto klíčovém kroku pro budoucnost Británie i unie už zbývá jen měsíc.

Zdůraznila to i pondělní návštěva premiéra Davida Camerona v hrabství Hampshire, v hlavním sídle obchodního řetězce B&Q, specializujícího se na prodej nářadí a materiálů pro kutily, kde spolu s ministrem financí Georgem Osbornem představili nejnovější studii ministerstva financí.

Ta podtrhuje závažnost ekonomických argumentů pro setrvání v unii, neboť odchod by znamenal hospodářský propad mezi třemi a půl a šesti procenty, pád libry o 15 procent a v tom horším ze dvou scénářů vzrůst nezaměstnanosti o 850 tisíc osob.

Podle známého rčení, že za vším je ekonomika, se podle expertů nyní přívrženci setrvání v unii soustředí na hospodářské argumenty přesvědčování, neboť, konec konců, obyvatelstvo by ucítilo rozdíl v peněženkách.

V úterý tak premiér Cameron představil další argumenty pro setrvání v hlavním sídle známých aerolinií Easyjet v Lutonu, na sever od Londýna. Tam premiér dokazoval, že odchod z unie by postihl Brity mířící na dovolenou do zemí unie v průměru o 240 liber, vzhledem ke zvýšení nákladů.

K oněm ekonomickým argumentům se řadí i nejistota u řady podniků i mezinárodních investorů, zejména amerických či blízkovýchodních, pro které by Británie po odchodu z unie přestala být předmostím ke společnému trhu půl miliardy zákazníků a podobně opatrné jsou i podniky britské.

Lékaři a sestry z EU v ohrožení

Logo

Příkladem je developerská firma Land Securities s portfoliem nemovitostí v ceně zhruba 14 a půl miliardy liber. Za posledních šest měsíců ovšem "vzhledem k ekonomické a politické nejistotě" - a Brexit figuruje na prvním místě - zabrzdila projekty a zbavila se nemovitostí v ceně přes jednu miliardu liber.

Co se pak týče stoupenců Brexitu, ti se zjevně začínají s růstem preferencí setrvání v unii v průzkumech obávat, že referendum prohrají a začali se hádat mezi sebou ohledně přehnaně pozitivních předpovědí vývoje po odchodu z unie, jako například, že Británie by ušetřila 350 milionů týdenního příspěvku do Bruselu a mohla tak touto částkou zachránit státní zdravotnictví.

Jedna z dosavadních příznivkyň Brexitu poslankyně Sarah Wollastonová se vyjádřila, že po odečtení "thatcherovské" slevy z Bruselu je částka jen 200 miliard, takže tvrzení je lživé. Peníze by prý nešly jen na zdravotnictví a stačily by zhruba na 19 dní. Navíc není jasné, co by se po Brexitu stalo se zdejšími 130 tisíci lékaři a zdravotními sestrami ze zemí unie.

Jiný problém má probrexitová náměstkyně ministra obrany Penny Mordauntová, která v pořadu televize BBC tvrdila, že Británie nemůže vetovat rozšíření o další členské země, například Turecko, což vyvrátil sám premiér Cameron. Dalším faux pas je pak tvrzení, že ekonomům nelze věřit, tedy desítkám těch prounijních, což tvrdí osm ekonomů Brexitářů. Jo, oni sami jsou asi výjimkou.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: jj
Spustit audio