Jan Jůn: Vánoční mír skončil, hádání o brexit obnoveno

5. leden 2018

I v Británii je už po svátcích - i když jedna koleda hovoří jasně o 12 dnech Vánoc a vyjmenovává, co který z těch dní milému dala jeho vyvolená, takže by měly končit až svátkem tříkrálovým, v sobotu 6. ledna.

Je však nutné konstatovat, že brexitářům i proevropanům zjevně úplně stačil jen krátký vánoční odpočinek a už se do sebe zase pustili. Jaksi bez ohledu na projev premiérky Mayové, ve kterém slibovala, jaký pěkný rok bude ten osmnáctý a jak se všichni sjednotí a budou pokračovat v přípravách na ten skvělý brexit.

Idylku narušil nejdříve bývalý labouristický ministr lord Adonis, poradce ministerstva pro infrastrukturu, rezignačním dopisem premiérce. Jednak prý kvůli vládní záchraně konsorcia provozujícího ztrátovou železniční frančízu na východním pobřeží, jednak kvůli tomu, aby prý mohl účinněji bojovat proti brexitu.

Napsal totiž: „Brexit je populistická a nacionalistická křeč hodná Donalda Trumpa a tím, že se spojujete s UKIPem a pravicí vlastní strany, abyste vyrvali Británii z klíčových ekonomických a politických institucí moderní Evropy, nabrala jste směr vystavující zemi nebezpečí.“ Tolik lord Adonis. Zlí jazykové tvrdí, že měl být i tak „odsunut“, ale jeho slova přinesla všechna média.

Jen pár dní na to se ozval jeden z vrchních brexitářů, ministr zahraničního obchodu Liam Fox před třídenní cestou do Číny, kde se bude snažit o podobnou dohodu po brexitu, jako ta připravovaná mezi Pekingem a celou Evropskou unií. To ovšem experti považují za nevýhodné pro Čínu, a tedy zjevně nemožné.

Liam Fox

Volání po sjednocení národa a podpoře brexitu

Fox prohlásil, že postoje se musí v Británii v roce 2018 změnit a „obsesivní kritika brexitu musí skončit“, neboť „brexit není časovanou pumou, která by měla být zneškodněna, ale velkou příležitostí, kterou bychom měli uchopit“. Navíc pak - poněkud v rozporu se svou často proklamovanou mantrou, že pro Británii je omezením být v unii, neb je to obchodní blok - řekl, že Británie by se mohla stát členem Tichomořské obchodní dohody, tedy jiného a vzdáleného obchodního bloku.

Foxovo prohlášení vyvolalo konsternaci také proto, že britský objem exportu do 11 zemí bloku tvoří jen 8 procent celkového vývozu - ve srovnání třeba s Německem s 11 procenty. Asi proto se vzápětí ozval vůdce liberálních demokratů sir Vince Cable a upozornil, že je sice dobré distancovat se od Trumpova opuštění Tichomořské dohody, ale že obchody na takovou vzdálenost „nikdy nemohou kompenzovat odchod z největšího trhu světa hned za našim prahem.“

Do diskuse se pak vložil bývalý premiér Tony Blair vyjmenováním negativních důsledků brexitu a kritikou vedení labouristů kvůli jeho nynější podpoře i vysvětlujícími rozhovory hned v několika médiích. Blair tvrdí, že jelikož nikdo nevěděl, co brexit přinese, je třeba předložit výsledek vyjednávání voličům.

Vyjednané podmínky se prý budou od tehdejších očekávání lišit tak výrazně, že mnozí změní názor. A labouristům, kdyby dál brexit podporovali a zdědili po volbách tak všechny nastalé hospodářské problémy, by podle Blaira nezbyl čas ani peníze na uskutečňování jejich programu.

Britská premiérka Theresa Mayová

Na to zareagoval předseda kampaně „Odchod znamená odchod“ Richard Tice slovy, že „Blair a jeho elitářský gang jsou stále rozhodnuti brexit zastavit“, což není právě věcná argumentace a povede to určitě k dalšímu vyostření debaty. A nebude divu, že volání premiérky Mayové po sjednocení národa a podpoře brexitu jakoby dál nikdo nenaslouchal.

autor: jj
Spustit audio