Jan Jůn: Za Margaret Thatcherovou – odešla vůdkyně Churchillova formátu

8. duben 2013

Hodnotit objektivně bývalé velké vůdce demokracií je obvykle možné až po jejich odchodu ze světa. Tak tomu nyní bude i s bývalou britskou premiérkou baronkou Margaret Thatcherovou, která podle oznámení rodiny dnes ráno náhle zemřela na mozkovou mrtvici ve věku 87mi let.

Bývalá britská premiérka byla totiž kdysi i po odchodu z politiky ve stejné míře různými skupinami společnosti milována i nenáviděna, což nakonec dobře vystihl i nedávný celovečerní film, který stejně tak dobře zobrazil její slabost i stařecké přeludy. V posledních letech ještě zeslábla a trpěla stařeckou demencí a byla už jen velmi mlhavým odrazem někdejší ráznosti a síly ducha.

,,Pouhá dcera hokynáře z Granthamu‘‘, jak jí posměšně nazývali někteří představitelé establishmentu před zvolením do parlamentu, získala univerzitní vzdělání v oboru chemie, poprvé se ucházela o parlamentní křeslo už v roce 1950 a byla zvolena o devět let později za londýnský obvod Finchley. O rok později se Margaret Robertsová vdala za podnikatele Denise Thatchera, v roce 1970 ji premiér Edward Heath jmenoval ministryní školství a ona jej o pět let později porazila a ve volbách roku 1979 se stala první britskou premiérkou.

Byla pak v čele tří vlád a ve volbách roku 1983 dosáhla pod jejím vedením konzervativní strana snad nejvýznamnějšího vítězství, poté co v předchozím roce po argentínské vojenské okupaci Falklandských ostrovů tam vyslala námořní expediční sbor, který ostrovy opět osvobodil. V následujících letech postoupila vítězný politický boj s militantními ultralevicovými odbory a přežila pumový útok Irské republikánské armády na brightonský hotel, kde se konal sjezd konzervativní strany.

K jejím domácím vítězstvím se řadí i prosazení prodeje obecních bytů a domů nájemníkům v zájmu rozšíření střední vrstvy a získala ostruhy i v mezinárodní politice. Tehdejší slábnoucí sovětské vedení jí nazvalo „Železnou lady“, což jí lichotilo. Bez ohledu na tuto „lichotku“ pak dokázala spolu s americkým prezidentem Reaganem a papežem Janem Pavlem II. významně přispět k pádu komunismu a k ukončení sovětské nadvlády nad střední a východní Evropou.

V roce 1990 pak byla ve stranickém boji o vůdcovství poražena a po dvou letech pak odešla i z parlamentu a v posledních letech žila v ústraní. Se smutkem přijali podle agentur zprávu o její smrti nejen premiér Cameron, který kvůli tomu přerušil cestu do Madridu, Paříže a Berlína, ale podle komuniké z Buckinghamského paláce i královna Alžběta II. a vůdce opozice Ed Miliband. Bývalý labouristický premiér Tony Blair, který jí přes rozdílnost názorů obdivoval, jí nazval „postavou, která čněla nad politiky a jejíž globální vliv byl obrovský“. Británie Margaret Thatcherové vzpomene - a jistě zaslouženě, mohutným státním pohřbem.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.