Jan Jůn: Začínající hospodářské problémy možným důvodem britských voleb?

25. duben 2017

V Británii se rozhořel tvrdý předvolební boj a obavy ze začínajících nepříznivých hospodářských důsledků brexitu se znovu dostávají do popředí.

Premiérka Mayová slibuje nízké daně, ale liberální demokrat a exministr sir Vince Cable se táže, jak tedy vláda hodlá zaplnit rozpočtovou díru činící stovku miliard liber. Naivita mnoha Britů je ovšem v těchto souvislostech někdy až neuvěřitelná.

V jednom z diskusních pořadů BBC se někteří z účastníků dokonce pohoršovali nad údajným „strašením“ mnoha expertů, že brexit prý přinese hospodářství země a zejména malým a menším podnikům mnohdy nepřekonatelné potíže, zatímco ty větší, mezinárodní firmy krizi nějak překonají přesuny filiálek na kontinent.

„Brexit už máme a potíže nejsou vidět,“ tvrdili někteří z probrexitářsky naladěných účastníků za potlesku jiných a zjevně si popletli aktivaci článku 50 s vyjednáváním, které začne až po summitu unie koncem tohoto měsíce a po britských volbách. Není ale divu, že tak někteří uvažují, neboť brexitářská organizace Change Britain tvrdí, že se dosud nenaplnilo devět z deseti chmurných předpovědí proevropanů.

Nepěkná čísla až po volbách

Brexit však teprve začne a nikdo neví, jak po zhruba dvou letech skončí. Není pochyb o tom, že řada firem dva roky vyjednávání nepřežije a jiné z Británie odejdou a že to tvrdě postihne hospodářství. Mnozí experti se proto domnívají, že vypsáním předčasných voleb se premiérka Mayová chtěla pojistit také před hospodářskými potížemi a rostoucí nezaměstnaností a odlivem voličů coby jejich důsledkem před původně plánovaným termínem voleb.

Theresa Mayová

Mezitím, co se týče oněch kritiků „strašení expertů“, jejich varování se bohužel začíná naplňovat, a to nejen růstem cen importovaných potravin v obchodech kvůli poklesu hodnoty libry, ale i potížemi podniků, jak už naznačeno.

Od developerů McCarthy&Stone s 25procentním poklesem výdělku za poslední půlrok, přes lékárenský kolos Boots s poklesem o 15 procent za čtvrtletí, až po banky jako JP Morgan Chase, Citibank či Goldman Sachs a pojišťovna Lloyds, oznamující zaměstnancům, že jich budou několik tisíc propouštět v londýnské City, neboť otevřou pobrexitové filiálky v Dublinu, Frankfurtu či Bruselu. Londýn zároveň klesl v tabulce mezinárodních velkoměst preferovaných jako sídlo firem z prvního na páté místo.

Tyto trendy potvrzuje i nejnovější analýza odborníků na úpadky podniků Begbies Traynor, tvrdící, že kvůli rostoucím cenám potravin a paliv stojí dnes už 22 tisíc podniků před nevídanými problémy a nutností zdražovat, i když ztratí mnoho zákazníků. Nejvíce ohrožené obory jsou prý logistika, průmyslová výroba a velkoobchod, kde vzrostl počet podniků s problémy o celých 26 procent za poslední rok a v dopravě dokonce o 46 procent.

Podobně se začínajícího zpomalování ekonomiky obává i nová zpráva obchodních komor, která předpokládá, že vzhledem k malé schopnosti podniků absorbovat zvýšené výrobní náklady je možné už nyní očekávat zpomalení hospodářského růstu, i když ona nepěkná čísla se údajně objeví až po předčasných volbách. Že by to vše premiérka Mayová nevěděla?

autor: jj
Spustit audio