Jan Macháček: ČSSD se drolí v Zemanově režii

23. červenec 2013

Sociální demokracie, která ještě nedávno protestovala proti prezidentově postupu a chtěla rozpustit sněmovnu, dnes zvažuje podporu Rusnokově vládě. Ze strany zaznívají různé hlasy, přičemž Zemanovo křídlo, které reprezentuje hejtman Michal Hašek nebo už také šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc stále viditelněji dává najevo podporu Zemanovi a Rusnokově vládě.

Zcela zásadní chybou bylo, když ČSSD v lednu – zcela proti svým zájmům – podpořila Miloše Zemana v prezidentské volbě. Přitom bylo zřejmé, že vstřícný skutek Sobotkova vedení bude ze strany Zemana při první vhodné příležitosti po zásluze potrestán. A ta chvíle právě nastává.

Co je základem Zemanovy strategie vůči ČSSD a nástrojem k tomu, aby čistí převlékači kabátů a kariéristé měli po ruce nějaké zdánlivě racionální argumenty? Zeman totiž naznačil, že by v druhém pokusu mohl dát šanci pravicové stojedničkové koalici. Sice nic takového neměl nikdy v úmyslu, ale jako nástroj nastroj k nastolení servility ČSSD vůči své osobě to bohatě stačí. Přece neumožníme návrat pravicové vlády přátelé – říkají teď sociální demokraté. lepší Rusnok nežli Kalousek a tak podobně. Proto je už nyní téměř jisté, že Rusnokova vláda od ČSSD nakonec podporu dostane.

Proč je to pro sociální demokraty smrtící? Za prvé proto, že čeští voliči vždy trestají, když lze z nitra nějaké strany slyšet různé a rozporuplné hlasy. Nejednota se u nás přísně trestá.

Za druhé ukradne Rusnokova vláda sociální demokracii podstatnou část programu. Už zvýšila minimální mzdu, za chvíli zavede třeba registrační pokladny, pro příští rok připraví daňové změny.

Za třetí je pravděpodobné, že lidé jako Jiří Rusnok či Martin Pecina, možná třeba i Jan Fischer se stanou volebními lídry SPOZ Zemanovci. To že dnes říkají opak nic neznamená. V české politice se bohužel slovo často nedrží.

A nakonec – ekonomická situace se pomalu ale jistě začne před regulérními volbami zlepšovat. Ovoce toho ponese Rusnokova vláda, tedy opět SPOZ. Požadavek sociální demokracie, že podpoří Rusnokovu vládu, když bude v souladu s ekonomickým programem ČSSD je z hlediska zájmů Sobotovkovy sociální demokracie úplně nesmyslný. Proč by tedy potom měli ještě lidé volit ČSSD?

A proč mne vlastně osud ČSSD tak znepokujuje, řekne si leckdo. Protože každá normální evropská země má svoji silnou a stabilní sociální demokracii. V opačném případě hrozí extremismus. A Zeman oslabuje – podle mého soudu – bohužel tu slušnější a civilizovanější část sociální demokracie.

Do budoucna tu asi budou nějaké levicové strany dvě až tři:: jedna Zemanova ČSSD, která se sloučí s SPOZ a bude představovat zájmy bafuňářů, starších lidí a venkova (bude taková kombinace šíbrů a vyčuraných bývalých komunistů) a pak modernější městská levice mířící na mladé lidi, kterou má šanci vést třeba někdo jako Jiří Dientsbier. Ta se ale bude muset teprve zformovat.

A co když Rusnok podporu nezíská? Pak bude vládnout bez důvěry – sestavu obmění a bude žádat o podporu znovu. V triumfální návrat stojedničky před volbami prostě nevěřím.

autor: Jan Macháček
Spustit audio