Jan Macháček: Hodně z toho, co Trump říká, myslí vážně

17. leden 2017

Leckdo ve světě jenom zírá na výroky a nápady nastupujícího amerického Donalda Trumpa. Čínští lídři propadají záchvatům zuřivosti kvůli tomu, že si Trump dovoluje zpochybňovat politiku jedné Číny a navrhuje omezovat obchod.

Evropa je zase upřímně zděšena z toho, že Trump v nedělním rozhovoru pro londýnské Timesy a německý Bild zpochybnil NATO i EU najednou, dva pilíře poválečné stability Evropy i atlantického prostoru. NATO je podle Trumpa překonané, i když stále pro něj důležité. EU je prý Německo, pouhý vehikl pro německé zájmy.

Je prý dobře, že Británie z EU odešla, více zemí ji prý bude následovat. Británie chce svou národní identitu a suverenitu a další země také. Merkelové politika s uprchlíky je tragická a katastrofální. Němci budou platit za dovoz svých aut do Ameriky 35procentní cla.

Zatím lze konstatovat, že jediný, do koho se Trump nikdy nenaváží, je ruský prezident Vladimír Putin. Leckdo se utěšuje tím, že místo Trumpa budou vládnout zkušení profesionálové a on bude jenom takový šašek, jakýsi tweetující maskot. To se ale asi mýlí – Trump je natolik nadupaný energií, že určitě nebude chtít hrát druhé housle. A jako ve firmě bude vyžadovat loajalitu u podřízených.

Ano, nějaké korekce (ústavy, amerického kongresu, senátu, tzv. establishmentu, mezinárodních smluv, justice, expertů, tajných služeb apod.) tu budou, ale nevíme jak silné. Také se neuklidňujme tím, že se Trump zcivilizuje a bude rozumnější, až bude opravdu od pátku vládnout. Zatím se připravme na to, že hodně z toho co Trump říká, myslí také vážně.

Držme si klobouky

Donald Trump

V komunitě institutů a think tanků v USA se nyní po změně kormidla rychle převlékají kabáty a nejsnaživější je pravicový a tradičně velmi silný a vlivný think tank Heritage Foundation, který Trumpovým tweetům vytváří analytický background. Nová analýza tohoto think tanku o Evropě říká rádoby politologicky totéž, co povídá Trump humpolácky.

Podle 2. kapitolky této analýzy mají USA „přehodnotit svůj vztah k EU“ a vytvářet užší vztahy k jednotlivým státům. Podle analýzy EU omezuje národní suverenitu svých států, brání transatlantické dohodě o svobodném obchodu, poškozuje transatlantickou bezpečnost, rozbourává tradiční migrační politiku a plýtvá penězi. Prý to není v souladu se zájmy evropských národů ani USA. USA se prý musí soustředit na ekonomickou svobodu a multilaterální kooperaci s jednotlivými národními a demokratickými státy v Evropě.

Mírnou útěchou je, že tatáž analýza vyzývá k posílení protiruských sankcí a NATO se musí plně soustředit na teritoriální ochranu. To už ale Trump bohužel do svých tweetů nepřebírá.

Takže závěr: pokud je tohle myšleno vážně, držme si klobouky. Bude-li EU fackována ze tří stran – Putinem, radikály a národovci domácí provenience a ještě navrch Amerikou – nemá vůbec žádnou šanci to přežít. A Trump demonstroval svůj vztah k EU, když pravil, že mu někdo telefonoval a ani nevěděl jestli to byl Donald Tusk nebo J. C. Juncker. Už si prý nemůže vzpomenout. Někdo z EU mu zkrátka volal.

autor: Jan Macháček
Spustit audio