Jan Macháček: Jak Zeman všechno prozradil

29. říjen 2013

Nedělní rozhovor s Milošem Zemanem v pořadu OVM se sice táhnul jako nekonečné těsto a žánrově připomínal doby tureckých pašů, je však pravdou a je zajímavé, že pan prezident nám prozradil, jak si budoucí vývoj představuje ON.

A protože po volbách institucionální moc hlavy státu narůstá – a to je u nás umocněno tím, že má tento prezident ještě svou vlastní vládu k dobru – do značné míry to naznačuje, co se také bude dít v tzv. reálu. Zdá se také, že zlovolná energie motivovaná v první řadě pomstou má větší tah na bránu a sílu, než když se o něco snaží lidé s normálními motivy.

1. Židovská anekdota o tom, že „všechno je jinak“. Přeložme si: včera, tedy v sobotu večer byla u mne v Lánech schůzka, která se soustředila na jediné: jak zařídit, aby předsednictvo ČSSD odvolalo Bohuslava Sobotku z funkce ve vyjednávacím týmu a jak zařídit, aby Sobotku vyzvali k rezignaci na post předsedy. Pane Moravče, já vím, že se Sobotkou bude všechno jinak, ale vy se to dozvíte až večer.

2. Prezident pravil, že si nepřeje předčasné volby a on je rozhodně nebude iniciovat. Zde není třeba nic překládat. V zájmu Zemana nejsou předčasné volby, ale buď pokračování Rusnokovy vlády, která to časem doklepe k důvěře nebo Haškova vláda, kdy cílem bude totéž. ODS se časem určitě poněkud vzpamatuje – má rozhodně šanci – a kdyby začala v rámci jistého střízlivění z projektu ANO posilovat TOP09, není to v prezidentově zájmu. Prezident udělá, co bude moct, aby další volby byly regulérní, pokud tedy sestaví nebo udrží svou vládu.

3. Zeman dále řekl: dejme hnutí ANO sto dní hájení. Slova na adresu ANO rozhodně nebyla negativní, ale prezident řekl, dříve než za tři měsíce nemá smysl s hnutím ANO o něčem seriózním jednat.

4. Prezidentova analýza předsednictví sněmovně za tři roky trvajícího provizoria Miroslava Vlčka znamená toto: dokud se sněmovna neustaví se všemi místopředsedy, nejmenuji vládu. Kdo ale bude chtít do vedení sněmovny, když by se třeba mohl stát premiérem, místopředsedou vlády, ministrem…I kdyby se pouhý šéf výboru sněmovny chtěl stát premiérem, Zeman mu vzkáže: ty už přece příteli jednu funkci máš. Lid nemá rád kumulace funkcí a bude tleskat. Kdyby Zemanova nenávist vůči Sobotkovi byla o něco mírnější, možná by se pro Slávka přeci jen našel alespoň post místopředsedy sněmovny. To už teď asi neplatí.

5. Učený výklad o rozpočtovém provizoriu. Podle Zemana nevadí a nemá cenu tím strašit, je to jen dvanáctina rozpočtu. Přeložme: rozpočtovou nestabilitou se strašit nenechám. Prostě časem dáte důvěru Rusnokově vládě, se kterou jsem já spokojen, i kdybych vás měl tím čekáním k smrti unavit a uvláčet. Mezitím dostane Lukoil zakázku v Českých drahách za dvě miliardy. Například.

Samozřejmě: může být všechno jinak. Pokud se silám pomsty postaví dobře organizované síly, které budou hájit civilizaci, euroatlantickou politickou kulturu a ústavu. Klidně jim můžeme říkat „pravdoláskaři“.

autor: Jan Macháček
Spustit audio