Jan Macháček: Německá Die Linke chce do vojenské aliance s Ruskem

4. duben 2017

Německá Levicová strana (to je překlad oficiálního názvu), které se také říká Die Linke, právě oznámila svůj volební manifest, ve kterém žádá odchod Německa z NATO, což je samo o sobě dost šokující, protože žijeme v době, kdy o vstupu do NATO uvažuje stále vážněji třeba Švédsko, o kterém jsme si donedávna mysleli, že je navždy jakousi baštou neutrality.

Ten hlavní šok ale teprve přijde. Kromě vystoupení z NATO Die Linke požaduje vytvoření vojenské aliance Německa s Ruskem. Německu se má zakázat jakékoli vojenské angažmá v cizině, ovšem po Rusku se nic takového nežádá.

Dodejme, že něco takového v České republice nežádá ani KSČM a nedovolil by si to říct nikdo, o kom si třeba leckdo z nás myslí, že by si to ve skutečnosti přál. Neříká to ani Tomio Okamura, ani poslanec Černoch, ani Miloš Zeman.

To, že něco takového žádá strana, o které se vážně uvažuje, že se může stát v Německu vládní stranou, dokazuje, že v tomto ohledu je německá politika úplně perverzní.

Nebezpečí Ruska se bagatelizuje, příliš mnoho Němců má pocit, že se s Rusy vždy dokáží nějak dohodnout a dělat s nimi byznys, pokud Němci Rusy sami nenapadnou. Je to perverzní nápad i z jiného pohledu. Co má levice společného se současným Ruskem, kde panuje tvrdý pravicově nacionalistický, podle leckoho dokonce fašistický režim?

Logo

Německý pacifismus horší než Die Linke

Proč to strana Die Linke udělala, je nepochopitelné. Odepsala totiž během minuty svůj koaliční potenciál. I kdyby si to ještě rozmyslela, nebude už působit jako důvěryhodný parter. Navíc chce Die Linke zvrátit úspěšné reformy německého pracovního trhu Hartz IV, které prosadila SPD tehdejšího kancléře Gerharda Schrödera.

Do včerejška se v Německu uvažovalo o tzv.rudo-červeno-zelené koalici s kancléřem za SPD Martinem Schulzem a se Zelenými a Die Linke jako o zcela reálné variantě, skoro stejně pravděpodobné, jako je další pokračování velké koalice. Nyní je zjevné, že se stranou, která chce vystoupení z NATO a vojenskou alianci s Ruskem, SPD jít do koalice nemůže.

Takže zbývají čtyři alternativy: současná velká koalice, bude-li SPD druhá a CDU/CSU první, obrácená velká koalice, vyhraje-li SPD volby, nebo koalice sociálních demokratů (SPD), liberálů (FDP) a Zelených, nebo liberálové a Zelení s CDU/CSU, pokud by tedy křesťanští demokraté kancléřky Merkelové začali znovu posilovat a aritmeticky by to vycházelo.

Zároveň se ukazuje, že německá politická scéna je velice živá, pětiprocentní práh nemusí překonat ani Alternativa pro Německo, která je velmi rozhádáná – což Němci stejně jako Češi nemají rádi – ani FDP, ani Zelení. Nebo se naopak do parlamentu dostanou všichni.

Logo

Na závěr dodejme, že největší nebezpečí pro NATO nepředstavuje strana Die Linke, ale německý pacifismus jako takový. Nový americký prezident Donald Trump svou rétoriku vůči NATO v posledních týdnech změkčil. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dal ale nyní partnerům v NATO jasně najevo, že mají dva měsíce na to, aby předložili jasné plány, jak rychle zvýšit výdaje na obranu na slíbená dvě procenta HDP.

Není vyloučeno, že Němci odpoví stejně nechápavě jako dosud a budou Američany poučovat o tom, že se má započítávat také rozvojová a humanitární pomoc. Trumpova nechuť k NATO tak může znovu vzplanout i bez Die Linke.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.