Jan Macháček: Svaté pravdy o Řecku

17. únor 2015

Ve sporu o řecký dluh to často vypadá, že zastánci různých názorů vyznávají svůj pohled příliš často jako jakousi zjevenou pravdu, kterou navíc postihují bez souvislostí pouze jednu výseč docela komplexní problematiky.

Tak například – pravdu mají určitě ti, kdo říkají, že je v Evropě mnoho chudších zemí, než je Řecko, a že proto není důvod, aby si Řecko dále neutahovalo opasek, podle oficiálního plánu ještě dalších 25 let. Řecko si zkrátka 20 let žilo nad poměry, tak si teď stejnou dobu bude žít pod poměry. Co má vlastně být?

Používají se různé expresivní výrazy. Řecká vláda mluví o sociálním holocaustu, o fiskálním waterboardingu, či o dluhovém otrokářství či otroctví nebo dluhové kolonii apod.

To zní sice chytlavě, co ale potom mají říkat v takové Albánii, která je pořád čtyřikrát chudší než Řecko, a co mají říkat v Bulharsku a Rumunsku, když jsou sotva na dvou třetinách řecké úrovně?

Co se eurozóny týče, Slovensko a Litva jsou také stále o fous chudší než Řecko.

Čtěte také

Jenže celkové bohatství moc nepomůže. Kdyby bylo Řecko opravdu kolonie, protektorát nebo oblast v nějaké nucené správě bez demokratických voleb, tak by to bylo taky jednoduché, bude se prostě prodávat majetek, bude se prodávat území, když nebude stačit prodej státního majetku, bude se za účelem prodeje státní dluhu prodávat i majetek občanů.

Potíž je v tom, že se v Řecku s dovolením také konají volby, kde těžko bude někdo kandidovat s heslem: Buďme ještě rádi, že na tom nejsme jako Albánci nebo Bulhaři.

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Stále má snad na demokracii v Řecku zájem také Evropská unie, nebo ne? Když si teď zvolili v Řecku neokomunisty, mají zvolit příště fašisty z Nového úsvitu, nebo rovnou volby zrušit a zavést vojenskou juntu?

Pokud řecká Syriza jasně s přehledem a demokraticky zvítězila s tím, že má odmítnout záchranný program, je to také nějaká demokratická hodnota, či spíše demokratická realita, kterou je třeba respektovat.

Potíž Řeků je v tom, že odpuštění či umazání dluhů Řecku by měla mít ve volebním programu hlavně nějaká německá politická strana.

Čtěte také

Pravdou je též to, že záchranný program nefunguje a byl zjevně konstruován chybně. Po celé té pětileté slavné léčbě je řecká ekonomika menší než před krizí, ale to by tolik nevadilo, kdyby se zároveň alespoň rychle zmenšovalo zadlužení. Jenže zadlužení procentuálně vůči HDP stále narůstá.

Řecká vláda má také pravdu, že mají představitelé trojky přiznat, že naordinovaná léčba se moc nepovedla.

Řecký premiér Alexis Tsipras se těší důvěře Řeků. Podle průzkumů za ním stojí 75 procent obyvatelstva.

Jenže to nikdo nepřizná, protože by se pak muselo přiznat i Španělsku, Portugalsku nebo Irsku, že i jejich programy byly příliš přísné. Navíc by někdo mohl mít zájem vyvodit zodpovědnost z toho, že někdo něco špatně spočítal či odhadl.

Pak je tu další část hlavolamu. Pokud má řecká vláda jasný mandát ukončit program trojky, má zase německá vláda (a především pak CDU) jasný mandát vymáhat současný řecký dluh celý. Když se ustoupí, bude profitovat eurofobní Alternativa pro Německo.

Pravdou také je, že tvrdými úspornými programy a hlubokým poklesem HDP prošly třeba i pobaltské země. Když se vše provede rychle, rázně a asketicky, přinese to své ovoce.

Čtěte také

Jenže jsme sice všichni homo sapiens, jenže někde platí severská a protestantská morálka, někde je společnost semknutá a nevolí extremisty, protože si pamatuje, co to bylo být součást SSSR, a protože dnes cítí ruskou hrozbu.

To je snad nějaká novinka, že Seveřané a Jižané jsou jiní? A že Řekové jsou jiní dvojnásob?

Muž v Aténách čistí mramorovou desku s francouzským nápisem "Národní banka Řecka"

Zvláštní také je, že lecjaký informovaný člověk naznačuje a velevýznamně pomrkává, že je jasné, že Řeky je teď třeba přinutit k reformám a škrtům, a když budou poslušní, pak je přece jakoby jasné, že se jim časem něco odpustí, což ale nikdo kromě náznaků dobře informovaného insidera nepřizná předem.

To si vážně někdo myslí, že by se Řekové spokojili s nějakým vágním náznakem, že by to nechtěli písemně?

A nakonec je pravdou i to, že případ Řecko není jen dluhová, ekonomická či účetní problematika.

Řecko je důležitý člen NATO, má významnou geostrategickou polohu a člověk by vlastně doufal, že nějaký vysoký stratég NATO spolu s nejvyššími kumpány třeba odněkud ze CIA tak nějak dohlíží zdálky a shůry na vyústění této dluhové disputace.

Západ se nemůže tvářit, že je jedno, kdyby se Řecko mělo stát zemí nikoho, jakousi černou dírou, nebo se dokonce dostat do ruské sféry vlivu.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.