Jan Vávra: Je SPD fašistickou stranou?

1. březen 2018

Tomio Okamura byl vždy miláčkem médií. Nakonec nebýt jejich přízně, těžko by se po všech finančních a jiných skandálech tak dlouho držel na čelných místech popularity politiků, získal ve volbách 10 procent a stal se místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Je proto s podivem, že tak zkušený harcovník podává trestní oznámení na ministra spravedlnosti Pelikána kvůli tomu, že si pan ministr dovolil označit jeho stranu za fašistickou. Podobnou chybu už přece předseda SPD jednou udělal a výsledkem je rozhodnutí pražského vrchního soudu, že Tomia Okamuru lze v případě oprávněné kritiky nazývat Pitomiem.

Tentokrát to ale už taková legrace není. Ministr spravedlnosti reagoval kromě jiného na nedávné výroky Okamury a dalšího poslance SPD o koncentračním táboře v Letech u Písku. Nedlouho předtím označil i předseda Ústavního soudu veřejné postoje Okamury za neonacistické, xenofobní a rasistické.

Kvůli tomu se Okamura podle Pavla Rychetského neměl nikdy stát místopředsedou Poslanecké sněmovny. Na Rychetského kupodivu Okamura trestní oznámení nepodal. Je celkem zřejmé, že potřebuje především umlčet své odpůrce v hnutí ANO, protože by s ním rád vládl.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský na tiskové konferenci

Lze Okamurovu SPD označit za fašistickou stranu? Řekněme rovnou, že ve většině západní Evropy by byl politik typu Okamury zařazen mezi neonacisty, což je asi přesnější termín, vzhledem k jeho neustálému vylučování či ponižování některých skupin lidí a zpochybňování holokaustu. Podle toho by se s ním i zacházelo.

V naší zemi se sice po Okamurových výrocích o Letech vzedmula vlna odporu, ale Andrej Babiš hraje dál cynicky hru směřující k podpoře své vlády bez jakýchkoli závazků k dalším partnerům, k čemuž se mu Okamura velice hodí. Krajně problematické návrhy SPD, jako je snaha kriminalizovat údajně „zrůdnou islámskou ideologii“, ovšem podporují i tradiční a demokratické strany, například ODS nebo část ČSSD.

Okamura je dál ctěným občanem, který se těší přízni prezidenta. Z pozice místopředsedy sněmovny odvolán asi nebude. Dál je pravidelně zván do médií, kde většina novinářů často nedokáže čelit vodopádu jeho xenofobních a rasistických útoků. Bohužel se ukazuje, že v České republice je práh citlivosti vůči neonacistickým výrokům hodně nízko.

Jan Vávra

Výroky ministra Pelikána, předsedy Ústavního soudu Rychtkého a několika málo jiných, tedy představují první vlaštovky. Naštěstí už i pražská policie koná a obvinila tajemníka Okamurova hnutí ze zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Ovšem, zda bude Tomio Okamura považován za demokratického, byť občas trochu výstředního, politika, nebo skutečného neonacistu a krajní pravici, závisí na nás všech.

autor: Jan Vávra
Spustit audio