Jan Vávra: Kde končí obchod a začíná korupce?

9. červenec 2013

Petr Nečas musí jistě cítit jako křivdu, že je prvním premiérem ČR, který může čelit trestnímu stíhání. Na rozdíl od jiných premiérů ani sám zázračně nezbohatl, ani neměl přátele, kteří by náhle zbohatli.

V jeho okolí se nepohybovala podezřelá individua, kterým se u nás eufemisticky říká lobbisti, ani osoby s kriminální minulostí. Stala se mu osudnou náklonost k jedné ambiciózní ženě, která obratně využívala svého postavení a především pochopila, jak se u nás dělá politika. Petr Nečas udělal jen tu chybu, že ji nechal řešit všechny nepříjemné záležitosti.

Všichni zastánci názoru, že by Nečas, ani Jana Nagyová a tři rebelové neměli být stíhání, argumentují stejně. Takhle se politika normálně dělá, podobné obchody k politickému provozu patří. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda se dokonce rozhořčoval, že bychom měli zrušit politiku jako takovou. Tito lidé zapomínají dodat, že takové politické obchody patří pouze k domácí politické praxi. To ještě neznamená, že nejde o korupční jednání.

Mírnější hlasy naproti tomu hovoří o tom, že je třeba stanovit jasnou hranici mezi politickým obchodem a korupcí. Navozuje to zdání, jako by hranice mezi politikou a korupcí byla nezřetelná a nejasná a neustále hrozilo, že kterýkoli politik může – samozřejmě nechtěně - uklouznout a opustit vysoce odpovědnou oblast starosti o blaho státu a veřejnosti a dopustit se kriminálního činu. Už to samo o sobě prozrazuje, že se naše politika ocitla někde, kde by již být neměla. Ostatně názor publikovaný na serveru prestižního týdeníku The Economist dokazoval, již sama naše debata o tom, zda je takové chování přípustné či ne, ukazuje na pokleslou úroveň místní politické kultury.

Tato hranice je totiž nezřetelná jen u nás. Na západ od našich hranic je celkem jasné, co poslanec může a co již nemůže přijmout. A jaké výhody může člen vlády nabízet, lépe řečeno nemůže nabízet. U nás jsme podlehli iluzi, že trh vyřeší všechno. Ale už i v ekonomické oblasti nás vývoj usvědčil z omylu, přestože jsme svého času také slýchali řeči o snaze kriminalizovat jednání poctivých podnikatelů.

V civilizovaných zemích navíc existuje mezi politikou a kriminální činností dost široké nárazníkové pásmo, kde jednání není trestné, ale vymyká se dobrým mravům. Většina lidí se tak nechová, protože by se vyřadili ze slušné společnosti. U nás takové nárazníkové pásmo prakticky neexistuje.

Nejde tedy o to zrušit politiku, ale zrušit určitý způsob, jakým se u nás politika provádí. Vzhledem k dosti hluboce zakořeněnému názoru, že v politice je dovoleno více, než jinde, to nebude tak jednoduché.

autor: Jan Vávra
Spustit audio