Jan Vávra: O zhoubě přicházející ze Západu

13. březen 2018

Radost nad rychlostí, s jakou Zdeněk Ondráček, lidově přezdívaný „Mlátička“, odešel po demonstracích v českých městech z postu předsedy komise pro kontrolu GIBS, tedy radost nad tím, jak fungují občanské protesty a probuzené veřejné mínění, poněkud kalí skutečnost, že jiní - možná ještě nebezpečnější - poslanci na svých postech zůstávají.

Například proti tomu, aby poslanec Okamurovy SPD Radek Koten vedl velice důležitý bezpečností výbor sněmovny, se nedemonstrovalo.

Zdeněk Ondráček byl a je komunistou, byl příslušníkem Pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti, zasahoval proti účastníkům Palachova týdne, nikdy se za to neomluvil a trvá si na oprávněnosti zásahu, stejně jako všichni komunisté. Později pracoval na důležitých postech u policie a má prověrku na přísně tajné.

Radek Koten je naproti tomu bezpečnostní expert nového typu. Zatímco Ondráček měl nepopiratelné zkušenosti, základní Kotenovou kvalifikací jsou konspirační teorie. Na Facebooku je členem skupin jako je „Záchrana světa před Němci, ilumináty a USA“, „Stop Američanům, americkým kolonám a americké provokaci Ruska“ nebo „Chceme pryč z EU a NATO, Rusko je náš opravdový přítel“.

Poslanec Zdeněk Ondráček se vzdal funkce předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Bojujeme skončenou bitvu?

Na svém stranickém i soukromém profilu často sdílí odkazy z dílny konspiračních webů placených ruskou vládou. Mezi jeho oblíbené stránky patří AC24, Parlamentní listy, Aeronet či Sputnik.

Předloni na svém osobním profilu odvyprávěl záhadný příběh, jehož součástí je proroctví z roku 1989, které po sobě zanechala jedna dnes již nežijící, ale jasnozřivá česká babička: Ze Západu přijde smrt a život přijde z Východu.

Zdeněk Ondráček, lépe řečeno komunisté, kteří trvali na jeho nominaci, i Andrej Babiš, který na ni přistoupil, prostě podcenili významu symbolů. Palachův týden patří v našich dějinách, tak chudých na hrdé činy vzdoru a odporu vůči totalitní moci, mezi symboly, na které se prostě nesmí sahat.

Proto se po jmenování Ondráčka vzedmula vlna lidového hněvu a náměstí v mnoha českých městech se zaplnila lidmi. Přitom Koten, o jehož zdravém úsudku by bylo možno s úspěchem pochybovat, může mít větší vliv a svoji nákloností k východu představuje mnohem větší nebezpečí. Skoro to tedy vypadá, že zase bojujeme skončenou bitvu.

Jan Vávra

Kotenovy konspirační teorie se spíše než do parlamentních debat hodí do opileckých blábolů v restauracích čtvrté cenové skupiny. Problém je, že na národní symboly neútočí. Často jsou - zejména ty teorie o zhoubě přicházející od Němců a obecně ze Západu - naopak jejich součástí.

autor: Jan Vávra
Spustit audio