Jan Vávra: Politici v šoku

13. červen 2013

V takovém šoku a naprostém zmatku naše politická scéna nikdy nebyla. Dá se to přirovnat snad jedině k zmatku komunistického režimu po vypuknutí studentské stávky a masových demonstrací v listopadu 1989. Všichni jsou zcela paralyzováni a nevědí ani, zda se jim to náhodou jen nezdá, ani co mají dělat.

Jedinou reakcí, na kterou se politici zmohli, je čekání na premiéra Nečase, jakoby on mohl dát všem nějaké rozřešení. Problém spočívá v tom, že premiér je zřejmě v ještě větším šoku, má dost práce se sebou a něco podobného od něho nelze čekat.

Není nakonec divu. Jde o největší policejní akci, která nebere žádný ohled na naše mocné a která předčí vše, včetně zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha. Nikdo již nemůže říkat, že si policie troufá jen na opozici. Zatčení pravé ruky premiéra a jemu osobně nejbližšího člověka je v našich poměrech zcela bezprecedentní. Možná ještě významnější než zatčení Nagyové je ale úder na Ivo Rittiga – pokud se skutečně potvrdí, že přítomnost policistů v jeho vile s celou akcí souvisí. To by byl úder opravdu na komoru. Můžeme si říkat, že Nečas je slabý, ale Rittig rozhodně slabý není. Je to jeden z hlavních hráčů v ODS.

Ukazuje se, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu funguje rozhodně lépe, než Útvar pro odhalování korupce, ačkoli by dnešní akce patřila spíše do jeho gesce. Bohužel žijeme stále v Čechách. Podle více zdrojů se mezi kmotry a politiky totiž o chystané akci předem vědělo. Minimálně minulý týden se v pražských kruzích šeptalo o zatýkání zhruba 40 lidí napojených na Romana Janouška.

Pokud má policie a státní zastupitelství skutečně vše podložené, půjde o zásadní událost v našem polistopadovém životě, která může zasadit dost citelný úder takzvaného prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, což je jen eufemistické vyjádření pro naši obvyklou praxi, kdy politiku řídí mafiáni. Je nepochybné, že také nastane obrovský tlak na policii a státní zastupitelství zejména ze strany ODS, protože podobná akce bytostně ohrožuje všechny hlavní hráče, kteří kromě vlivu disponují i značnými finančními prostředky. Proto bude zcela klíčové, aby všechny kroky policie byly nezpochybnitelné a neobrátily se proti ní. Zpochybnění akce takového rozměru a významu, by mělo zcela opačný účinek a na dlouho dobu by zakonzervovalo zdejší mafiánské poměry.

Na druhou stranu je zřejmé, že se současné situace budou snažit využít ostatní, Jiřím Paroubkem počínaje a prezidentem Zemanem konče. Zde bychom měli být maximálně ostražití, protože řada z těch dnes spravedlivě rozhořčených politiků není o mnoho lepší, než jsou ti dnes zatčení.

autor: Jan Vávra
Spustit audio