Jan Vávra: Trump - poslední stádium neoliberalismu?

21. únor 2017

První týdny Trumpova prezidentování před nás staví otázku, zda jsme svědky nástupu nejvyššího stádia neoliberalismu nebo naopak jeho konce.

Ti, kteří se pořád nedokázali s vítězstvím Donalda Trumpa srovnat, si kladou mučivou otázku, totiž jak je možné, že kolébka demokracie a svobody vyprodukovala vůdce, který svým konáním samu podstatu demokracie a svobody ohrožuje.

Ať už v Donaldovi Trumpovi vidíte apoštola změny politického systému nebo ho pokládáte za narcistního a populistického žvanila, jisté je, že jeho překračování dříve nepřekročitelných norem se demokratický systém zatím brání jen stěží.

Trumpovo tažení by samozřejmě nebylo možné bez takzvaně nového způsobu komunikace. Kritická role médií byla dlouho považována za pilíř zastupitelské demokracie. Trump tohoto obtížného hlídacího psa jednoduše obešel a začal se přímo obracet na voliče pomoci Twitteru. Žádní zprostředkovatelé, kteří by mohli jeho poselství lidu zkreslit, již nejsou potřeba.

Vzpomínky na těžkopádnou demokracii

Pokud budou ostatní politici Trumpa následovat, což už ostatně můžeme sledovat, budou novináři zanedlouho zcela zbyteční. Je proto úsměvné sledovat, kolik z nich dnes Trumpův způsob komunikace obdivuje.

Donald Trump a Melania Trumpová

Trump tímto způsobem dovedl k dokonalosti umění, o které se pokouší řada politiků. Dělá přesný opak toho, co říká a vzbuzuje přitom pořád naději na změnu. Hovoří o lidu, který sebestředné politické elity ignorovaly a který teď bude jeho prostřednictvím vládnout, ve skutečnosti kolem sebe soustřeďuje nejbohatší příslušníky americké společnosti, případně členy své rodiny.

Jak píše německý týdeník Die Zeit, Trump dělá z Američanů oběti globalizace, kterou přitom Spojené státy samy prosadily. Na úkor pracujících v USA se totiž obohacují především americké elity, nikoli Číňané či Mexičané. Trump tak udělal z domácího konfliktu o rozdělování konflikt celosvětový, jeho dosavadní kroky ovšem jasně směřují k obohacení starých elit.

Otázku vlivu velkých korporací na politické rozhodování, což bylo jedno z témat kampaně, vyřešil Trump jednoduše. Byznysmeni sedí rovnou ve vládě, což je tak čisté a transparentní, že nikdo nemůže nic namítat.

S Trumpovým zvolením jsme se tedy rozhodně posunuli do dalšího stádia liberální demokracie. Spojené státy opět dokazují, že jsou krok před ostatními. Pokud společnost Trumpovy kousky akceptuje, populisté všech zemí jeden po druhém povstanou. Pak budeme na dnešní těžkopádnou demokracii vzpomínat se slzami v očích.

autor: Jan Vávra
Spustit audio