Jan Vávra: Volby rozhodlo virtuální téma a strach

30. leden 2018

Z analýz volební účasti a volebních výsledků v jednotlivých regionech je zřejmé, že volbu prezidenta rozhodla mobilizace Zemanových voličů v regionech jako je Ústecký, Karlovarský nebo Moravskoslezský kraj.

Téma mobilizace bylo jasné - boj proti migrantům. Vzhledem k tomu, že u nás žádní migranti nejsou a ani se k nám žádní nechystají, jde o čistě virtuální téma. Proč dokáže zcela uměle vyvolané téma rozhodnout výsledek tak důležité volby, může být zajímavým námětem sociologických studií.

Výsledek volby ale potvrzuje, že ze všech emocí, po kterých pořád volají marketingoví kouzelníci i někteří novináři, je bezkonkurečně nejúčinnější strach.

Lze samozřejmě namítnout, že strach z migrace je zástupné téma a že se za ním skrývá strach z globalizace, z jejíchž výhod profitují jen bohatí a která obyčejným lidem v bývalých Sudetech žádnou perspektivu ani naději nenabízí. Proto slyší na jednoduchý recept, který jim vůdci typu Miloše Zemana předkládají, tedy návrat do zdánlivě bezpečné minulosti, za pevné hranice národního státu.

I proto jsou pro Zemanovy voliče všichni, kteří ho nevolili, jednoduše vlastizrádci. Co ale se společností, ve které se polovina občanů upne na zástupné téma a raději bojuje s přízraky, než se skutečnými problémy? Proč se politici pořád jen pokoušejí podchytit nálady veřejnosti a vytřískat z toho politický kapitál, než aby přicházeli s vlastními představami o tom, kam směřovat stát?

Miloš Zeman

Zdravý rozum

Pokud politici reagují na strach, který sami pomohli vyvolat a řada médií jim v honbě za diváky a čtenáři pomáhá, ocitáme se v začarovaném kruhu. Miloš Zeman samozřejmě cynicky kalkuluje s tím, že bouři, kterou zasel, sklidí někdo jiný, ale u politiků s delší perspektivou je vyvolávání strachu kvůli momentálnímu volebnímu úspěchu krajně nezodpovědné.

Zbavit společnost strachu z něčeho, co neexistuje, je ale stejně nesnadné, jako zbavit dítě strachu ze strašidel. Jak to udělat, když mu je nemůžete ani ukázat?

Zodpovědní politici a zodpovědná média by se aspoň měli přestat vést na vlně emocí a začít lidem rozumně vysvětlovat, že v globalizovaném světě s rostoucí mocí finančních trhů a nadnárodních korporací a klíčovým významem obchodu je návrat do bezpečí národního státu iluze.

Příznivci Miloš Zemana v Novém Veselí

Miloš Zeman rád opakuje vzorce chování, které mu kdysi přinesly úspěch, jako je třeba menšinová vláda, ale každý ekonom potvrdí, že pro malou zemi, která je na obchodu s vlastními výrobky životně závislá, by bylo uzavření se do sebe ekonomickou sebevraždou.

Řada politiků, včetně Andreje Babiše, se v minulosti často odvolávala na zdravý rozum. Měli bychom jim to připomenout. Zdravý rozum se strachem bojuje.

autor: Jan Vávra
Spustit audio