Jaroslav Šebek: František podpořil blahořečení zavražděného arcibiskupa Romera

20. srpen 2014

Jak se zdá, vedle papežových návštěv zajímavou náplň poskytují také jeho rozhovory na palubách letadel, kterými cestuje. Při návratu ze Soulu odpověděl na patnáct otázek přítomných novinářů. Širokou mediální pozornost vzbudily mimo jiné tři výroky.

František jednak nevyloučil, že v případě zhoršení zdravotního stavu odstoupí jako předchůdce Benedikt, jednak podpořil mezinárodní akce k zastavení postupu radikálních islamistů v Iráku a jednak prohlásil, že případnému blahořečení salvadorského arcibiskupa Oscara Romera, zavražděného s velkou pravděpodobností příslušníky polovojenských eskader smrti, nebudou kladeny do cesty žádné překážky.

V případě poslední informace se jedná bezpochyby o velký průlom, protože Romero byl spojován s myšlenkami teologie osvobození. Idea, interpretující křesťanské učení jako nástroj k odstranění politického a sociálního útlaku, našla řadu zastánců v zemích Latinské Ameriky.

Čtěte také

Oficiální církevní reprezentace, včetně papeže Jana Pavla II. nebo představitelů Kongregace pro nauku víry tento směr odsoudila kvůli blízkosti k marxistické doktríně.

Arcibiskup Romero byl však přesto nejen ve své vlasti považován za mučedníka, který položil život za obranu chudých a dosažení sociální spravedlnosti. Přitom jeho kariéra rozhodně nesměřovala k tomu, aby se stal ikonou levicového hnutí a symbolem neohroženého bojovníka za občanská práva proti teroru vojenské vlády.

Salvadorský arcibiskup Oscar Romero byl s velkou pravděpodobností zavražděn příslušníky polovojenských eskader smrti

Jako poměrně konzervativní a vládě loajální duchovní se stal v únoru 1977 arcibiskupem v salvadorské metropoli. Změnu však přinesla záhy poté smrt jeho blízkého přítele, jezuitského kněze Rutilia Granda, který byl zastřelen při cestě do kostela.

Poté Romero neustále poukazoval na porušování lidských práv, všudypřítomnou korupci vládních špiček a vraždění nevinných civilistů. Bez úspěchu apeloval i na americkou vládu, aby přerušila vojenskou pomoc diktátorskému režimu.

Když v nedělním kázání vyzval vojáky, aby přestali poslouchat rozkazy odporující svědomí, podepsal si rozsudek smrti. O den později, 24. března 1980, ho přímo uprostřed bohoslužby zasáhla kulka do srdce. Okolnosti jeho smrti nejsou zcela vyjasněny a mohla by k nim v dohledné době přispět i Romerova beatifikace.

Podporou brzkého blahořečení Oscara Romera papež znovu potvrdil svou zájem o sociálně orientované křesťanství a současně velmi jistě vzbudí další kontroverze vůči své osobě, zejména ze strany konzervativních kruhů, které mu již v minulosti vytýkaly sympatie k marxismu.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.