Jaroslav Šebek: Papež František apeloval na svědomí amerických politiků

6. říjen 2015

Nestává se asi příliš často, aby ostřílení političtí matadoři z amerického Kongresu před kamerami plakali, jako se to stalo při projevu papeže Františka v rámci jeho několikadenní návštěvy supervelmoci.

To však nebyla jediná zajímavost, která provázela vystoupení Petrova náměstka na půdě obou legislativních komor. Vzhledem k tomu, že mnozí Američané považovali katolictví za neslučitelné s ideály svobody a demokracie, je historickým průlomem samotný fakt, že před zákonodárci Spojených států papež jako hlava katolíků vůbec vystoupil.

Asi největší potlesk vzbudil, když poukázal na potřebu dodržovat zlaté pravidlo, které funguje i pro politiky na všech úrovních: nedělej druhým to, co nechceš, aby dělali oni tobě. Vyzval rovněž k návratu k ustavujícím principům americké demokracie, ochotě naslouchat druhému a schopnosti duchovního přesahu.

Nejednalo se jen o samoúčelné mentorování, protože papež apeloval na to, aby Spojené státy dokázaly překonat vnitřní rozpolcenost a napomohly tak kýženým ozdravným procesům ve světě.

Čtěte také

Františkův projev rámoval i zásadní politický krok. Z pozice předsedy Sněmovny reprezentantů odešel republikán Joe Boehner, který byl dlouhodobě kritizován spolustraníky. O důvodech, proč složil funkci lze jen spekulovat, ale možná, že Františkova slova o potřebě nalézání politické shody byla jedním z popudů k jeho rozhodnutí.

Nejen vystoupení při zahraničních cestách potvrzují, že je František výrazně politickým papežem, ale to, co říká, vychází primárně z jeho duchovní identity. Nehovořil tedy o podpoře levicového nebo pravicového konceptu, ale naopak poukazoval na překonání vzájemné nevraživosti.

O konzervativních důrazech papeže v rodinné sféře svědčí i jeho setkání s aktivistkou proti uznávání sňatků homosexuálů Kim Davisovou

Jeho apely na ochranu klimatu nekorespondují téměř s republikánskými představami, což ještě před návštěvou daly najevo i některé jejich špičky, kupříkladu jeden z kandidátů na prezidentskou nominaci Jeb Bush.

To však neznamená, že by se jeho přízni mohli těšit demokraté, protože František se vyjádřil zcela jasně ve prospěch obhajoby tradičního církevního učení v otázkách bioetiky, či ve sféře pojetí manželství a rodiny, k čemuž zase neinklinují mnozí demokraté.

Čtěte také

O konzervativních důrazech papeže v rodinné sféře svědčí i jeho setkání s aktivistkou proti uznávání sňatků homosexuálů Kim Davisovou na apoštolské nunciatuře ve Washingtonu.

Papež se dotknul i citlivého bodu americké společnosti, totiž kontroly obchodu se zbraněmi. I poslední případ vražedné střelby ve škole je dokladem toho, jak velké diskuse stále budí, což potvrdil i Barack Obama v nezvykle emotivním projevu, kde kriticky hodnotil otupělost společnosti vůči projevům ozbrojeného násilí v zemi.

Papežská cesta na americký kontinent byla každopádně událostí, jejíž průběh i důsledky, bude dobré reflektovat i v necírkevní sféře.

Papež František

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3486352.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio