Jaroslav Šebek: Papež je připraven odstoupit

20. březen 2015

Papež prokázal i při druhém výročí nástupu pontifikátu, jak ovládá umění mediální komunikace.

Zájem tentokrát vzbudil výroky, pronesenými při rozhovoru s mexickou televizí. František v něm totiž prohlásil, že neočekává dlouhé působení v úřadě, prý tak čtyři nebo pět let, a uvažuje o tom, že odstoupí, pokud už nebude na výkon hlavy katolických křesťanů stačit.

Není to však poprvé, kdy papež naznačil krátkost funkčního období. Již loni v létě se při rozhovoru s novináři zmínil o tom, že na pozemském světě nemusí pobývat dlouho.

Čtěte také

Postěžoval si také na zdravotní obtíže, které náročný úkol náměstka sv. Petra přináší. Jedním dechem však dodal, že věci se mohou vyvíjet i jinak, čímž otevřel možnosti nejrůznějším spekulacím.

Samozřejmě, že si za těmito výroky můžeme bez problémů představit papežovo vědomí, že jeho fyzické síly jsou omezené. Je mu již šestasedmdesát, byla mu odejmuta část plic, jeho program by byl namáhavý i pro někoho mnohem mladšího. To je jeden úhel pohledu.

Papež však navzdory věkovým omezením překypuje energií a dává mnohé podněty, které doslova za pochodu mění podobu církve i jejich rituálů.

Papež František

Dal to ostatně najevo i teď, když svolal mimořádně do Říma Svatý rok s důrazem na aspekt milosrdenství.

Na tomto akcentu papež postavil svůj program. Církev chce prezentovat jako široce otevřené společenství, v níž najdou místo i ti, jež stojí na periferii.

Papež je a zůstává také člověkem, který navenek projevuje vnitřní svobodu, odpoutanost a pokoru, která mu umožňuje otevřeně hovořit i o možné demisi.

Svou bezprostředností získává i spontánní popularitu. Papeži však nelze upřít ani schopnost politického uvažování.

Oznámení o časném opuštění papežství tak logicky může mobilizovat jeho stoupence pro podporu záměrů, jež chce stihnout v církvi nastartovat.

A získat tím další příznivce vůči tlaku ze strany oponentů.

Čtěte také

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio