Jaroslav Šebek: Papež převálcoval Merkelovou

12. únor 2016

V čele žebříčku popularity je podle nedávného průzkumu agentury STEM, který se zaměřil na vztah české veřejnosti ke světovým státníkům, na naše sekulární poměry překvapivě hlava katolické církve, a to napříč všemi skupinami obyvatelstva.

Příznivě ho hodnotilo 74 procent lidí. Jeho popularita zůstala od předchozího podobného průzkumu v říjnu 2013 skoro stejná.

Dramatický propad však postihl Angelu Merkelovou. Pozitivně ji vnímá jen 24 procent respondentů. Přitom před několika měsíci byla tato čísla vyšší a v říjnu 2013 její hvězda stoupala. Dnes je vše jinak. Velkou politickou chybou Merkelové bylo chápání příchodu migrantů pouze z hlediska ekonomických výhod, které by eventuelně příliv nových pracovních sil přinesl.

Entuziasmus kancléřky ve zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky dostatečně nebral v úvahu kulturní a mentalitní rozdíly, což pak německá společnost pocítila v šoku ze silvestrovských sexuálních útoků. Kancléřka nebrala dostatečně v potaz obavy, které měla veřejnost z přílivu běženců jiné kultury a z fundamentalistické podoby islámu.

Čtěte také

Není potřeba příliš připomínat, že Češi tradičně vysoce věří nejbližším sousedům, proto jedny z nejvyšších známek dostal i Robert Fico, z velké části i za ostražitost vůči migrační vlně. Z tohoto důvodu stoupá tak příznivé hodnocení maďarského premiéra Orbána, který patří k velkým kritikům stávajícího přístupu špiček EU k řešení migrační krize.

Velká část evropské elity je naopak značnou částí českou veřejností nahlížena jako lidé, zcela odtržení od reality. Svědčí o tom i procentuální počet těch, kteří vrcholné představitele EU vůbec neznají.

Angela Merkelová na summitu v Bruselu (june 2015)

Překvapivé však je, že celkem vysoké hodnocení má francouzský prezident Hollande, který vystupuje proti politice východoevropských zemí v otázce přijímaní uprchlíků. Kupodivu vysoké hodnocení nezískal v průzkumu Vladimir Putin, jehož přístup k řešení syrské krize má nyní také u nás řadu zastánců.

U papeže může být důvodem jeho obliby sociální akcent, kterým upozorňuje na nerovnosti ve světě a snaha přiblížit se běžnému člověku. Popularita papeže, nejen u nás, může být dokladem dvou protichůdných procesů. Evropa je nyní výrazně sekulární, ale náboženství se stále více dostává do veřejné agendy.

Čtěte také

Sám papež se několikrát vyjádřil ke konceptu evropské integrace. Papež vyzývá k tomu, aby se vůči technokratickému pojetí prosadil duch Evropy, která potřebuje regenerovat pozitivní mezilidské vztahy a vycházet jak z humanistických, tak i tradičních křesťanských hodnot.

Vzhledem k aktuálnímu zpochybňování celé ideje evropské integrace by asi tomuto hlasu měli naslouchat i bruselští lídři.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio