Jaroslav Šebek: Útok proti křesťanskému charakteru naší civilizace

29. červenec 2016

Úterní teroristický přepad kostela v Normandii a vražda místního starého kněze nepatří k těm největším atakům současné vlny protizápadního teroru džihádistů, ale má určitě nepřehlédnutelnou symboliku, kterou lze jen stěží ignorovat.

Poprvé muslimští radikálové zabíjeli přímo v kostele, a za cíl útoku si vybrali duchovního křesťanské církve. Předchozí útoky ve Francii, buď přímo realizované stoupenci Islámského státu, nebo inspirované jeho zrůdnou ideologií.

Mířily proti západnímu pojetí svobody projevu, jako byl útok na redakci časopisu Charlie Hebdo, způsob naší zábavy, což byl útok v pařížském divadle Bataclan, a před dvěma týdny zabíjel atentátník v Nice na den dobytí Bastily, tedy momentu, od něhož se začala odvíjet novodobá podoba liberální demokracie a občanských svobod.

Nelze zapomenout ani na útoky na místa, spojená s židovským náboženstvím, jako byl konkrétně ve Francii přepad košer obchodu a pobití několika rukojmích. Nyní však útok směřoval proti symbolu křesťanské identity starého kontinentu, byť se v nedávné době již celá řada masakrů Islámského státu, namířená proti křesťanům, odehrála v Sýrii a na jiných místech Blízkého východu.

Jsme v "rozkouskované" válce

V této souvislosti jsou zajímavá prohlášení prezidenta Hollanda, který vyjádřil solidaritu s katolíky, dokonce nazval útok na církev hanobením republiky. Ve Francii totiž více než 100 let panuje striktní odluka církve od státu.

Papež František řekl, že jsme v "rozkouskované" válce, ale ta není mezi náboženstvími

Vlna teroristických útoků může znamenat, že i vrcholní státní představitelé mohou začít novou diskusi o tom, jak má vlastně vypadat moderní národní identita země, a jak do laicistického charakteru státu opět integrovat křesťanské civilizační kořeny.

Stoupenci Islámského státu usilují o totální válku kultur a chtějí realizovat apokalyptické vize o střetnutí s nemuslimy. Těmto vizím by určitě nahrály i odvetné akce pravicových extremistů proti uprchlíkům, nebo symbolům islámu v západních zemích. Vyvolání chaosu a obrovské nejistoty, jsou přesně ty cíle, kterých nyní chtějí džihádisté dosáhnout.

Ne náhodou reagoval na tyto útoky papež František tím, že na palubě letadla cestou do Polska řekl, že jsme v "rozkouskované" válce, ale ta není mezi náboženstvími. V podobném duchu vystoupil také pařížský arcibiskup André Vingt-Trois.

Reakcí na útoky by neměla být jen slova, ale konkrétní kroky, jež by zmenšily potenciál nenávistného zradikalizování v muslimských komunitách v západní Evropě, mimo jiné i formou možnosti vyhostit militantní duchovní a reformou vzdělávání v muslimských školách, které by měly učit toleranci, nikoli podporovat brutální násilí proti naší civilizaci.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio