Jaroslav Šebek: Zemřel architekt sblížení NSR se socialistickými sousedy

24. srpen 2015

Minulý týden ve čtvrtek časně ráno zemřel na srdeční selhání v úctyhodném věku 93 let jeden z nejvýraznějších představitelů německé sociální demokracie posledních desetiletí, Egon Bahr.

Rodák z Durynska se stal počátkem 60. let názorovým souputníkem Willyho Brandta a brzy po stavbě berlínské zdi formuloval slogan „změna prostřednictvím sblížení“, který byl ideovým základem pro pozdější konstrukci tzv. východní politiky.

Jejím výsledkem se stalo uzavření několika smluv se socialistickými státy v první polovině 70. let, včetně uznání existence druhého německého státu v podobě NDR.

Nedělal si přitom iluze o nedemokratickém charakteru vládnoucích režimů na Východě, ale byl přesvědčen, že politika dialogu může přinést i změnu v politickém systému komunistických zemí.

Na jeho politické názory měla nepochybně vliv i válečná zkušenost. Bahrův otec totiž odmítl opustit svou manželku židovského původu a raději odešel z učitelského místa do fabriky jako dělník.

Čtěte také

Mladý Bahr však zpočátku neviděl v Hitlerově politice žádný problém a dobrovolně se přihlásil k letectvu. Z armády byl však již jako poddůstojník propuštěn a pracoval pak v průmyslu. V této době se stal rozhodným odpůrcem války jako prostředku řešení problémů mezi státy.

Vzhledem k tomu, že Bahr byl velmi inteligentním stratégem a současně disponoval dobrými kontakty do prostředí tajných služeb, dařilo se mu vtělovat teoretické vize o sblížení Východu a Západu do podoby konkrétní politiky.

Pád Berlínské zdi na podzim 1989

Neměli bychom zapomenout, že významnou roli hrál Egon Bahr také při navazování styků s tehdejším Československem. Stal se jedním z prostředníků zahájení vyjednávání při řešení nejspornější otázky mezi oběma zeměmi – uznání neplatnosti mnichovské dohody.

Bahr při vyjednávání doslova tančil mezi vejci, protože narážel na požadavky Prahy i na nesmiřitelnost sudetoněmeckých spolků, které atakovaly Brandtův kabinet.

Ve výsledném textu dohody mezi ČSSR a NSR, podepsané v prosinci 1973, se prosadila kompromisní varianta, uznávající nulitu Mnichova 1938, ale nikoli od samého počátku.

V Brandtově i Schmidtově vládě zastával Bahr ministerské funkce a byl dlouhá léta poté platným analytikem pro sociální demokraty. Velkou satisfakcí pro něj byl pád Berlínské zdi, který chápal i jako produkt jím iniciované politiky.

Za architekta německé jednoty ho dnes po oznámení jeho odchodu označil i současný šéf SPD a vicekancléř Sigmar Gabriel.

Jako vyjednavač byl Bahr činný téměř až do posledních dnů svého života. Ještě letos v červenci navštívil Moskvu, aby jednal mimo jiné s Michailem Gorbačovem o ukrajinské krizi a plédoval mimo jiné pro zahájení další podoby východní politiky, tentokrát směřující k odpuštění ventilů napětí mezi Putinovou Moskvou a Západem.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio