Jaroslav Šonka: Německo dál vítá uprchlíky

27. květen 2016

Občas si skočím do Německa, abych si trochu odpočal. Tam jsou sice uprchlíci, za loňský rok jich bylo přes milión, ale zdaleka tam neexistuje taková hysterie jako v České republice, kde žádní nejsou.

Spolková vláda zasedala tento týden nedaleko Berlína a usnesla se na principech integrace. Impulzy k tomu, aby se uprchlíci začleňovali do německé společnosti, aby se učili jazyk a zvyky, aby se odehrál nějaký postup od první ne zcela organizované situace roku 2015.

Část opozice zaprotestovala, že jsou tyhle principy příliš přísné, ale na barikády nešel nikdo. Spolkové země se usnášejí i na tom, že posílí stavebnictví, a že část budou solidní budovy, což se v posledním desetiletí trochu zaspalo, a část budou budovy provizorní.

Někde jsou složené i domečky z kosovské krize, jejichž obyvatelé jsou už dávno doma. Po prázdninovém létě také mají být volné všechny tělocvičny, aby se v nich dalo cvičit tělo školáků.

Mezi nimi ovšem budou i uprchlické děti. Spolková vláda i vlády zemské, které jsou zodpovědné především za školství, dávají dohromady zásady, podle kterých se školačkám a školákům budou vštěpovat principy demokracie a chování. A třeba i principy autority, kde se třeba autorita ženských vyučujících pro některé arabské hochy musí prosadit extra.

Tady žádná krize není

Průmysl produkuje stále znovu studie, jak je možné uprchlickou vlnu zavést směrem k těm odvětvím, kde existuje zoufalý nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Diskutuje se i o tom, zda a jak dlouho je možné omezit volný pohyb uprchlíků, aby se zátěž rovnoměrně rozptýlila po celé zemi.

Rok od vzniku hnutí Pegida se v Drážďanech demonstruje, policie má situaci pod kontrolou

Také si občas zatelefonuji s přítelem, který donedávna byl nejvyšším saským policejním úředníkem. A ptám se ho: Tak co říkáš současné krizi? A on na to: Jaká krize? Tady žádná není. Musel jsem si opravit slovník, protože on tohle všechno zná zevnitř. A v Drážďanech se většina obyvatel za pravidelné, ale zmenšující se demonstrace PEGIDY, stydí.

V médiích se diskutuje o tom, jak zahrnovat do diskusí stranu AfD, která přeci za hlavní princip svého veřejného vystupování považuje provokaci, nikoliv argumentaci. Ještě k tomu neexistuje jednotný názor. A komentáře k novému rakouskému prezidentovi citují jeho výroky, proč a jak společnost integrovat a nikoli rozeštvávat.

Rozjíždí se tedy nové kolo debaty, ve které jedni tak trochu rozeštvávají, ale druzí, s většinovou podporou, hledají východiska. Opravdu jsem si od té naší české debaty odpočal.

autor: Jaroslav Šonka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.