Jefim Fištejn: Detroit se zachraňuje úpadkem

23. červenec 2013

Jedno z největších a nejvýznamnějších amerických měst vyhlásilo úpadek. Znamená to, že se na dobu restrukturalizace městských financí, která bude probíhat pod dohledem soudu a nuceného správce, pozastavuje veškeré splácení detroitských dluhů věřitelům a plnění městských závazků vůči odborům.

Je to poprvé v dějinách Spojených států, co tak velké město vyhlásilo platební neschopnost. S žádostí o dočasnou ochranu před věřiteli se na soud obrátil starosta David Bing, kdysi legendární hráč košíkové, a nucený správce Kevin Orr, jmenovaný do této funkce guvernérem státu Michigan teprve před pár měsíci. Mandát správce trvá rok a půl, avšak mimořádná opatření, která hodlal podniknout, zatím žádný zlom nepřivodila. Nebyly vyslyšeny také výzvy místních orgánů, aby municipální dlužné úpisy vykoupila od města federální vláda. Zdlouhavá jednání s věřiteli, jejichž celkové množství přesahuje 100 tisíc, skončila krachem, neboť se nikdo nechtěls pokojit s tím, že za každý vložený dolar dostane jen pár centů. A protože se finanční stav Detroitu v posledních týdnech spíš horšil, než lepšil, bylo rozhodnuto vyhlásit bankrot bez dalších průtahů.

Celkový dluh města činí 18 a půl miliardy dolarů. Guvernér státu Rick Snyder vydal v této souvislosti prohlášení, které si nikdo nedá za rámeček: „Debakl městského rozpočtu je výsledkem nezodpovědného a neumětelského zacházení s financemi, hromadného útěku obyvatelstva a stále menšího množství daňových poplatníků. To všechno vedlo k úpadku megapolisu, který kdysi byl světovým centrem automobilového průmyslu a domovem pro více než 2 miliony obyvatel. Jen za poslední dekádu nezaměstnanost zde vzrostla trojnásobně a je dvakrát vyšší, než je celostátní průměr. Zato zločinnost dosáhla špičky, která naposledy byla zaznamenána před 40 lety.“

Správce Kevin Orr ujistil zbývající Detroitčany, že veškeré obvyklé městské služby budou poskytovány i nadále, že své účty bude magistrát platit a z hlediska obyvatel se toho mnoho nezmění. Ochrana před věřiteli prý dá městu šanci a čas na hluboké překopání systému městských financí – tak, aby Detroit znovu nabyl své minulé velikosti. Jen na běžných účtech vyplácí Detroit přes miliardu dolarů. Má sice ve svém vlastnictví rozsáhlé umělecké sbírky značné hodnoty, avšak zatím není jasné, zda mu soud uloží rozprodat tato aktiva zcela nebo částečně.

I přesto, že guvernérem nakreslený obrázek je značně pochmurný, zdá se, že skutečnost je ještě pochmurnější. Americký tisk uvádí v této souvislosti výstižné skutečnosti. Tak třeba zavoláte-li policii v případě nehody nebo přepadení, na příjezd hlídky budete v Detroitu čekat celou hodinu, zatímco celostátní průměr činí 11 minut. Vybavení a dopravní park hasičské a záchranné služby jsou natolik zastaralé, že jim neumožňují řádně plnit své povinnosti. V prvním čtvrtletí letošního roku pouliční osvětlení fungovalo jen na 60%, až 78 tisíc vybydlených budov a opuštěných výrobních a komerčních prostorů vytváří přirozené úkryty pro zločince a napomáhají vzniku celých čtvrtí, kam není radno vkročit.

Na zprávu, že slavné město šlo do kolen, reagoval Bílý dům, jak obvykle – ujištěním veřejnosti, že prezident Obama a celý jeho tým bedlivě sledují vývoj situace a dělají všechno proto, aby se Detroit co nejdříve vrátil do rodiny velkých megapolisů Ameriky. O plánu restrukturalizace rozhodne federální soud do tří měsíců. Předpokládá se, že rozhodně kladně, protože co jinak s tak velkým a tak špatně hospodařícím městem?

Spustit audio